Teknoloji

Apple yatırımcıları şirketin akıllı telefon bağımlılığıyla mücadeleye destek olmasını istiyor

iphone çift sim kart desteği

apple yatirimcilariApple akıllı telefon pazarının günümüzdeki hâlini almasında en büyük paya sahip şirketler arasında yer alıyor. Apple yatırımcıları, şirketin bu gücünü akıllı telefon bağımlılığıyla mücadelede kullanmasını istiyor.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre; şirketin önemli yatırımcılarından ikisi, gençlerdeki akıllı telefon bağımlılığını giderek büyüyen bir “kamu sağlığı krizi” olarak değerlendiriyor. Aktivist yatırımcılar olarak tanımlanan Jana Partners ve Kaliforniya Eyaleti Emekli Öğretmenler Fonu’nun (Calstrs) kontrol ettiği Apple hisselerinin değeri 2 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Şirkete hitaben bir mektup kaleme alan iki yatırım kuruluşu, Apple’dan yeni yazılım araçları geliştirerek ebeveynlere telefon kullanımını kısıtlamalarında yardımcı olmalarını istedi. Yatırımcılar, şirketin yoğun telefon kullanımının akıl sağlığına olan etkisine yönelik araştırmalara da destek olmasını talep etti.

Mektupta yer alan bilgilere göre, ABD’de yaşayan çocuklar ilk akıllı telefonlarına ortalama 10 yaşındayken sahip oluyor. Çocukların telefonla ilgilendikleri süre ise günde 4,5 saati buluyor. 13-18 yaş arasındaki çocukların yüzde 78’inin telefonunu her saat kontrol ettiği belirtilirken, yarısının kendilerini “telefon bağımlısı” olarak tanımladığına dikkat çekiliyor. Jana Partners ve Apple, şirketin gerekli adımları atmaması durumunda hisse fiyatlarının zarar görebileceği gözdağını da veriyor.

Apple yatırımcıları tarafından gelen talebe nasıl yanıt verecek?

Apple’ın piyasa değeri 900 milyar dolara yaklaşmış durumda. Bu denli büyük bir şirkette 2 milyar dolarlık pay oldukça küçük kalıyor. Yine de; etik ve sorumlu yatırım, uzun vadeli sonuçları göz önünde bulundurma gibi kriterleri UBS ve Goldman Sachs gibi büyük yatırımcılar da dikkate alıyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Apple yatırımcıları tarafından sunulan talebe olumlu bir karşılık vermeye sıcak bakıyor. Talep edilen önlemleri hayata geçirmek, Cupertino merkezli şirket için pek zor görünmüyor. Yatırımcıların “telefon bağımlılığıyla mücadele konusunda sektöre öncülük etme” çağrısı da, Apple’ın dikkatini çekeceğe benziyor.

İLGİLİ HABERLER