Ulaşım

Apple yapay zekâ çalışmalarını otonom sürüş ekseninde şekillendiriyor

apple yapay zekaApple yapay zeka çalışmaları konusunda daha önce bilgi vermişti. Şirket bünyesinde söz konusu çalışmaları yürüten ekibin başındaki isim olan Ruslan Salakhutdinov, gelinen noktaya dair yeni detayları paylaştı.

Salakhutdinov, NIPS adını taşıyan otomatik öğrenme konferansında 8 bin kişiye seslendi. 31 yıldır gerçekleştirilen NIPS, son yıllarda yapay zekâ alanında kaydedilen ilerlemelere paralel olarak daha da popüler hâle gelmiş durumda.

Salakhutdinov’un konuşmasının merkezinde otomatik öğrenmenin otonom sürüş sistemleri üzerindeki uygulamaları yer aldı. Kalabalık sokaklarda araba ve yayaları algılayabilecek sistemlerin üzerinde duran Apple yöneticisi, bilinmeyen sokaklarda ilerlemek ve şehirlerin detaylı üç boyutlu haritalarını çıkarmak gibi konulardan da bahsetti.

Salakhutdinov, Apple’ın arabaları, yayaları ve yolların sürüşe uygun kısımlarını algılayabilen sistemini etkinlikte gözler önüne çıkardı. Sistemin yağmurlu havalarda veya yayalar tam olarak görüş alanında olmadığında işleyebildiğini belirten Salakhutdinov, sistemin yayaların konumu hakkında çıkarımda bulunabildiğine de dikkat çekti.

Salakhutdinov’un gözler önüne çıkardığı bir diğer proje ise Apple tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan araştırma makalesinin temelini oluşturuyor. Söz konusu proje, LiDAR sensörlerinden yararlanarak yayaları ve bisikletlileri algılayabilen sistemden bahsediliyor.

Salakhutdinov, Apple’ın yollardaki arabalardan nasıl veri topladığı ve bunları detaylı üç boyutlu haritaların yapımında nasıl kullandığı konusunda da bilgi verdi. Şirket, söz konusu haritalar sayesinde trafik ışıkları ve farklı yol işaretlerine dair bilgileri daha anlaşılır biçimde aktarmayı amaçlıyor. Bu tarz haritalar, otonom taşıtlar için büyük önem taşıyor.

Apple yapay zeka çalışmaları konusunda oldukça şeffaf davranıyor

Apple yapay zeka ve otonom sürüş teknolojisi konusundaki çalışmalarında kendisinden beklenmeyecek derecede şeffaf davranıyor. Şirketin CEO’su Tim Cook, daha önce yaptığı bir açıklamada otonom sistemleri “çok heyecan verici” olarak tanımlamış ve Apple’ın “tüm yapay zekâ sistemlerinin anası” şeklinde tanımlanabilecek bir proje üzerinde çalıştığını belirtmişti. Şirket hâli hazırda otonom sürüş teknolojisini taşıyan araçları ABD’nin Kaliforniya eyaletinde test ediyor.

İLGİLİ HABERLER