Teknoloji

Apple ilk yapay zekâ araştırma makalesini yayınladı

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple yapay zekaApple yapay zeka araştırmalarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağını açıkladığında akıllara bazı sorular gelmişti. Bu sorulardan ilki, şirketin ilk makalesini ne zaman yayınlayacağıyla ilgiliydi. İkinci soru ise paylaşılacak verilerin ne kadar önemli olacağı konusundaydı. Apple bu sorulara yanıt vermek için fazla zaman kaybetmedi. Şirketin araştırmacıları ilk yapay zekâ makalelerini yayınladı. Söz konusu makaledeki bilgilerin bilgisayar vizyonu teknolojisi için faydalı olabileceği belirtildi.

Makalede simülasyon görüntülerle yapay zekâya nesneleri tanımayı öğretme konusunda yaşanan problemlere değinildi. Bu yöntem gerçek fotoğrafları kullanmaktan daha kolay olsa da, gerçek dünyadaki durumlara uyum sağlanması konusunda sıkıntı yaratıyor. Apple’ın makalesinde bu durumun nöral ağları birbirine bağlı olarak eğiterek aşılabileceği belirtiliyor. Bir ağ kendisini simülasyon yoluyla elde edilen görüntülerin gerçekçiliğini artırmak için geliştirirken, diğeri de “ayırt edici” rakip bir ağı kandıracak kadar iyi hâle gelmeye çalışıyor. Bu ön çalışma sayesinde tahmini zorlu durumlarda ciddi anlamda zaman tasarrufu sağlanabiliyor.

Bu makalenin yayınlanması Apple’ın bir anda “açık bir kitap” olduğu anlamına gelmiyor. Şirketin bilimsel bulguları konusunda ne kadar şeffaf hâle geldiğini anlamak için aradan uzun bir zaman geçmesi gerekiyor. Ancak bunun hem büyük hem de atılması gerekli bir adım olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

Apple yapay zeka konusunda paylaşımcı olarak daha rahat gelişebilir

Yapay zekâ alanında rekabet her geçen gün artıyor. Apple’ın bilimsel bilgiye katkı sağlama konusundaki gönülsüz tavrı, şirketin keşiflerinin fark edilmesini isteyen beyinleri bünyesine katmasına engel olmuştu. Bu tarz makaleler daha sık biçimde yayınlanırsa Apple, sürücüsüz otomobil platformu veya Siri gibi yapay zekâ projelerini geliştirecek yetenekleri daha rahat kendisine çekebilir.

İLGİLİ HABERLER