Teknoloji

Apple yapay zekâ girişimi Silk Labs’i satın aldı

apple yapay zekâ

Apple yapay zekâ odaklı satın almalarını sürdürüyor. Cupertino merkezli şirket, cihazlara kurulan özdevinimli öğrenme yazılımları geliştirme üstüne çalışan Silk Labs isimli küçük ölçekli bir girişimi bünyesine kattı.

The Information‘da yer alan habere göre, satın alma süreci geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Haberde Silk Labs’in Apple’ın gizlilik odaklı yapay zekâ anlayışına oldukça uygun bir şirket olduğunun da altı çiziliyor. Akıllı ev pazarına yönelik girişimlerinde başarılı olamayan Silk Labs, odak noktasını cihaz üstünde özdevinimli öğrenme hizmetleri sunmaya çevirmişti. Verileri buluta göndermeden cihaz üzerinde işlemeye odaklanan Silk Labs, Apple’ın da tercih ettiği bu yöntem üzerinde çalışıyor.

Silk Labs, teknoloji dünyasında çok iyi tanınan bir marka değil. Mozilla’nın eski teknoloji şefi Andreas Gal’in kurucularından biri olduğu şirket, bugüne kadar sadece tek bir ürün çıkardı. Sense adını taşıyan ve hem bir akıllı kamera hem de akıllı ev merkezi olarak işleyen bu ürün, şık tasarımıyla dikkat çekmişti.

Sense için 2016’nın şubat ayında başlatılan Kickstarter kampanyasında 774 destekçiden 150 bin dolar toplanabilmişti. Aynı yıl haziran ayında projeyi iptal eden Silk Labs, destekçilere de paralarını geri ödemişti. Şirket, donanım planlarını rafa kaldırmasının ardından odak noktasını başka şirketler için yapay zekâ yazılımları geliştirmek olarak değiştireceğini açıkladı.

Silk Labs’in hâlâ erişime açık olan internet sitesinde özdevinimli görüş temelli çeşitli hizmetlerden bahsediliyor. Gözetim, perakende analizi ve ev güvenliği gibi konularda çözümler vadeden şirket, şifrelemeye rakiplerine kıyasla çok daha fazla önem verdiğinin altını çiziyor.

Apple yapay zekâ odaklı çalışmalarında Silk Labs’inkine benzer bir yaklaşım uygulayarak Google gibi rakiplerinden daha farklı bir yoldan yürüyor. Google kullanıcı verilerini bulutta analiz ederken, Apple bu analizin cihazda yapılmasını tercih ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 4 milyon dolar fon alan ve yaklaşık 12 çalışanı bulunan Silk Labs için Apple’ın ödediği rakamın fazla yüksek olmadığı söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER