Teknoloji

Apple’ın yakında çıkacak karma gerçeklik başlığı “xrOS” ile çalışacak

apple m4 mac

Apple, Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, yakında çıkacak olan karma gerçeklik başlığının çalıştıracağı yazılımın “realityOS” olarak bilinen adını “xrOS” olarak değiştirdi. Gurman’ın da belirttiği gibi, yeni isim yazılımın yeteneklerini daha iyi temsil ediyor. Sonuçta “XR”, İngilizce’de “genişletilmiş gerçeklik” teriminin kısaltmasını simgeliyor. Böylelikle sanal gerçeklik başlığının hem artırılmış hem de sanal gerçeklik özelliklerine sahip olması bekleniyor.

Gurman, şirket içinde yapılan isim değişikliğine ek olarak, Deep Dive LLC adlı bir paravan şirketin ABD’nin yanı sıra, çeşitli Avrupa Birliği ve Asya ülkeleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Meksika, Ukrayna, Japonya ve Kanada da dahil olmak üzere birçok ülkede “xrOS” markası için ticari marka başvurusunda bulunduğunu söylüyor. Deep Dive’ın başvurusunda, “kafaya takılan ekranlar” ve “sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik deneyimleri” sağlayan cihazlar için bir ticari marka başvurusunda bulunulduğu belirtiliyor. Apple, bu başvurunun arkasında olup olmadığını doğrulamadı.

Bu yılın başlarında, Realityo Systems LLC adlı bir paravan şirket tarafından “realityOS” için yapılmış bir patent başvurusu bulunmuştu. Ayrıca Bloomberg de ağustos ayında, farklı bir ada sahip başka bir paravan şirketin de “Reality One”, “Reality Pro” ve “Reality Processor” için başvuruda bulunduğunu bildirmişti.

Bu son isim değişikliği, Apple’ın giderek yaklaşan ürün tanıtımı için projenin son şekillerini verdiğine dair bir işaret sayılabilir. Gurman Apple’ın başlığı, özel işletim sistemini ve uygulama mağazasını gelecek yıl piyasaya sürmeyi planladığını söylüyor. Önceki haberlere göre cihaz, şirketin Mesajlar, FaceTime ve Haritalar dahil olmak üzere uygulamalarının sanal sürümlerini içerecek ve uygulama satın alma işlemleri ve oturum açma işlemleri için iris taramasını kullanacak. Apple’ın açtığı son iş ilanları, teknoloji devinin Facebook’un metaverse vizyonuna rakip olabilecek kendi 3D karma gerçeklik dünyası üzerinde çalıştığını da gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER