DosyaManşetler

Apple WWDC 2017: Neler bekliyoruz?

apple covid-19 satın alma

apple wwdc 2017Dünya Geliştiriciler Konferansı ya da daha iyi bilinen kısa ismiyle WWDC, Apple’ın en önemli geleneksel etkinlikleri arasında yer alıyor. Sonbahar aylarında gerçekleştirilen iPhone tanıtımlarının ardından Cupertino merkezli şirketin en önemli ikinci organizasyonu olarak bilinen konferans, kapılarını bu akşam düzenlenecek açılış etkinliğiyle açacak. İnternette dolaşan sızıntı ve dedikodular, Tim Cook ve arkadaşlarının bu etkinlikte oldukça önemli duyurular yapabileceğini gösteriyor. “Apple WWDC 2017 açılış etkinliğinde ne duyurabilir?” sorusunun bazı cevaplarını sizler için sıraladık.

Gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılan duyurular

WWDC özü itibarıyla bir geliştirici etkinliği niteliği taşıyor. Apple önümüzdeki işletim sistemi sürümlerine dair detayları ilk olarak WWDC’de açıklıyor. Böylelikle geliştiriciler yeni özellikleri uygulamalarına entegre etmek adına çalışmaya başlayabiliyor. Dolayısıyla iOS 11 ve macOS 10.13 ile ilgili ilk detayların açılış etkinliğinde paylaşılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şirketin watchOS ve tvOS gibi daha küçük ölçekli platformlarına dair duyuruları da etkinlikte yapması şaşırtıcı olmayacaktır.

iOS 11 cephesinde Apple’ın 32-bit uygulama desteğini kesmesi, muhtemel değişiklikler arasında ön plana çıkıyor. Şirket, 64-bit desteğini 2013’te sunmaya başladı. Dolayısıyla Apple’ın kararı, bu tarihten önce yayınlanan uygulamaları kapsıyor. Söz konusu uygulamaların büyük kısmını da uzun zamandır güncellenmeyen oyunlar oluşturuyor. Apple 32-bit uygulamaları App Store’da şimdiden arkaya atmaya başlamış durumda.

App Store, etkinlik hakkında bir ipucu daha veriyor. Şirketin iOS 11 için hazırladığı düşünülen Files (Dosyalar) isimli uygulama da resmi duyuru öncesinde ortaya çıktı. Söz konusu uygulama ile iOS’in, Android’e benzer biçimde, kullanıcılar tarafından daha kolay erişilebilen bir dosya yönetimi sistemine geçiş yapması öngörülüyor. Uzun süre boyunca uygulamalar arasında dosya paylaşımını engelleyen Apple, 2013’te yayınlanan iOS 7 ile birlikte bu yaklaşımında değişikliğe gitmeye başlamıştı.

Yüksek ihtimal gerçekleştirilecek duyurular

Donanım, WWDC’nin odak noktasında yer almıyor. Ancak bu durum Apple’ın sahnede bazı cihazları sergilemesi için bir engel teşkil etmiyor. Cupertino merkezli şirketin iPad Pro ve MacBook Pro serilerindeki yenilikleri WWDC 2017 açılış etkinliğinde yapması oldukça muhtemel görünüyor.

MacBook Pro serisinde kapsamlı bir değişimin gerçekleştirilmesi beklenmiyor. Apple’ın sadece Intel’in en yeni işlemcilerini dizüstü bilgisayarlarına yerleştirmesi ve RAM seçeneklerini artırması öngörülüyor.

iPad cephesinde ise daha kapsamlı bir değişim bekleniyor. Ekranın etrafındaki çerçevenin inceltildiği 10.5 inç ekranlı yeni bir iPad Pro modelinin etkinlikte duyurulacağı söyleniyor.

Diğer beklentiler

Apple’ın Siri tabanlı bir akıllı hoparlör üzerinde çalıştığına dair haberler son dönemde iyiden iyiye artmış durumda. Şirketin hoparlörün üretimine başladığı da konuşulanlar arasında yer alıyor. Hoparlörün etkinlikte ilk kez gün yüzüne çıkması ihtimaller arasında yer alıyor.

iOS 11 ile birlikte Apple Music ve Apple Pay gibi servislerdeki önemli değişikliklerin de duyurulması bekleniyor. Apple Music’te önümüzdeki dönemde sayıları artacak video içeriklerini ön plana çıkaracak değişikliklerin yapılması sürpriz olmayacaktır. Buna ek olarak, Apple Pay için de kapsama alanına yeni eklenen ülkelerin duyurusu yapılabilir.

Uzun süredir unutulmuş gibi görünen MacBook Air’e ise yeni işlemcilerle küçük bir doping yapılabileceği söyleniyor.

Apple WWDC 2017 açılış etkinliği Türkiye saatiyle 20:00’da başlayacak

Apple’ın WWDC 2017’nin açılışında düzenleyeceği etkinlik, Türkiye saatiyle 20:00’da başlayacak.

İLGİLİ HABERLER