Dosya

WWDC 2014: Apple’dan bu yıl neler bekliyoruz?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple geçtiğimiz hafta içinde WWDC 2014 (Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı) etkinliğini 2-6 Haziran tarihleri arasında San Francisco’da düzenleyeceğini duyurdu. Pekiyi, Apple bu etkinlik dahilinde ne gibi duyurular yapabilir, elindeki hangi yenilikleri bizimle paylaşabilir. Bu yazıda tahminleri listeliyoruz.

apple-wwdc-14-030414

iOS 8

Apple son birkaç yıldır WWDC’de gelecek nesil mobil işletim sisteminin temel özelliklerini gösteriyor. Açılış toplantılarında genellikle iOS’in bir sonraki sürümünün hangi büyük yeniliklere sahip olacağını görüyoruz. Bu yıl da farklı olmayacaktır. Apple’ın 2 Hazirandaki açılış toplantısında iOS 8’in yeniliklerini duyurması ve daha sonrasında beta sürümlerini yayınlayarak geliştiricilere iOS 8 ile neler yapabilecekleri noktasında geniş bir çalışma süresi sunmasını bekliyoruz. Hafta boyunca da geliştiricilere yönelik iOS 8 oturumları düzenlenecektir.

iOS 8’de ne gibi yeniliklerin bulunacağına dair söylentiler ortalıkta dolaşıyor. Özellikle iPhone sahiplerinin cihazlarını egzersiz yaparken daha verimli şekilde kullanmalarını sağlayacak Healthbook isimli bir uygulamanın varlığında söz ediliyor. Ayrıca iOS 7’de eksik kalan bazı tasarım noktalarının iOS 8 ile tamamlanması, arayüzde birtakım oynamalar yapılması da bekleniyor. Haritalar uygulamasına da görünüm ve işlevsellik açısından bazı katkılar yapılacak gibi görünüyor.

Siri için yapılacak iyileştirmeler ve iCloud’ın Dropbox, Microsoft OneDrive ve Google Drive gibi servislerle daha iyi rekabet etmesini sağlayacak eklentiler de iOS 8 ile birlikte bekleniyor.

OS X 10.10

Apple WWDC’de OS X’in en yeni versiyonunu göstereceğini doğrulamıştı. Şu anda Syrah olarak adlandırılan bu sürümde Apple’ın iOS 7 ile birlikte mobil işletim sistemine getirdiği tasarım düzenini masaüstüne taşımayı planladığı söyleniyor.

Masaüstü ve mobil işletim sistemleri arasında bağlanılabilirliğin artırılması da beklentiler arasında yer alıyor. Ancak bundan OS X’in dokunma destekli ve iOS’in bir klonu hâline dönüşmüş bir işletim sistemi olacağını anlamamak gerekiyor. Ne de olsa Apple son birkaç yıldır OS X’in fare ve klavye ile kullanılan, iOS’in ise dokunarak yönetilen işletim sistemleri olduğunun altını çiziyor.

Retina MacBook Air

Apple son birkaç yıldır WWDC’de sadece MacBook Air ürünlerinin satışa çıktığını duyuruyor. Bu yıl da benzerinin olması, 2014 model yeni MacBook Air’ın WWDC’de duyurulması bekleniyor. Tabii ki, bu yılın modelinin Retina ekrana sahip olması en büyük beklentiler arasında bulunuyor.

Yeni Retina MacBook Pro

Apple MacBook Pro serisine en son güncellemeyi ekim ayında yapmıştı. Aslında bu yıl da benzer bir durumun söz konusu olmasını bekliyoruz. Yine de, geçen yılın WWDC etkinliğinde Mac Pro’nun ön gösteriminin yapılmasına benzer şekilde 2014 model yeni Retina MacBook Pro’nun ön gösterimi de WWDC 2014’te yapılabilir. Yine de, bu düşük bir ihtimal taşıyor, çünkü Retina ekranlı MacBook Air duyurusu kendi başına bile yeteri kadar etki yapabilir. Üstelik Apple’ın elinde Retina MacBook Pro’nun yeni versiyonu için çok fazla değişiklik yoksa, ön gösterim beklememek gerekiyor.

iWatch

Apple’ın bir akıllı kol saati çıkarmasını uzun zamandır bekliyoruz. Henüz hiçbir şey resmiyet kazanmamış olsa da, çıkan haberler ve sızıntılar Apple’ın eninde sonunda bu işe gireceğini gösteriyor.

Google geçtiğimiz ay Android Wear’ı, giyilebilir ürünlere özel işletim sisteminin duyurusunu gerçekleştirdi. Haziran sonundaki Google I/O etkinliğinde de Google’ın bu alanda önemli yenilikler, çalışmalar göstermesi bekleniyor.

Apple tarafında ise henüz somut bir işaret yok, ancak iWatch bu yılın ürünleri arasında yer alacaksa, WWDC bu cihazlarda yer almak geliştiricilerle etkileşime girmek için mükemmel bir fırsat olacaktır.

Apple TV

Ağ üzerinden içerik akışı sağlayan cihazlar giderek yayılıyor. Her ne kadar Türkiye pazarı çok yoğun olmasa da, ABD’de birçok yeni ürün piyasada görülüyor. Apple da geçmişte “hobi” olarak baktığı Apple TV’ye artık daha ciddi şekilde yaklaşıyor.

Apple TV için uzun zamandır güncelleme yapmayan Apple’ın bu yıl içinde yeni bir ürün duyurusu yapması bekleniyor. Yeni ürün WWDC’de tanıtılabilir, ancak bu iş eylül ya da ekim ayına bırakılıp sadece Apple TV’nin yeni yazılımı hakkında detaylar verilebilir ve yeni Apple TV platformu için yazılımcılara hazırlanmaları amacıyla süre tanınabilir.

iPhone 6 / iPad mini / iPad Air

Apple geçmişte WWDC etkinliğinde yeni iPhone’unun tanıtımını gerçekleştirirdi, ancak bunu en son 2010 yılında yaptı. O zamandan beri WWDC mobil tarafta yeni ürün duyurularına ev sahipliği yapmıyor. iPhone için eylül, iPad cihazları için de ekim ayında ayrı toplantılar düzenleniyor ve bu cihazlar yılın ikinci yarısı piyasaya sürülüyor. Bu yıl da durum farklı olmayacaktır. Yani, WWDC’de yeni iOS cihaz duyurusunu pek beklemeyin.

İLGİLİ HABERLER