Teknoloji

Apple ve Broadcom’a yüklü Wi-Fi cezası

apple wi-fi

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech), bundan yaklaşık dört yıl önce kendisine ait Wi-Fi veri iletimi patentlerinin ihlâl edildiği iddiasıyla Apple ve Broadcom aleyhine dava açmıştı. Law360 sitesinde yer alan habere göre, federal jüri iki şirketin de suçlu olduğuna hükmetti. Jüri, iki şirketin Caltech’e toplam 1.1 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Bu 1.1 milyar doların büyük kısmını ise Apple’ın ödemesi gerekiyor. Mahkemenin kararına göre; Apple 837 milyon dolar, Broadcom ise 270 milyon dolar ödeyecek. Söz konusu meblağ, Caltech’in hesaplamalarına uygun şekilde belirlenmiş gibi görünüyor.

Caltech’in hesaplamalarına göre, Apple’ın cihaz başına 1.40 dolar ödemesi gerekiyor. Broadcom’un ödemesi gereken meblağ ise 0.26 dolar olarak hesaplandı. Davaya konu olan patentlerin merkezinde ise 802.11n ve 801.11ac Wi-Fi yongaları bulunuyor.

Caltech yüklü bir tazminat kazansa da, patentlerin mucitlerinden birinin ifadesi biraz kafa karıştırıyor. Patentlerin mucitlerinden biri olan Hui Jin, mahkemede verdiği ifadede Broadcom ve Apple’ın kullanımına kadar patentlerin Wi-Fi iletiminde kullanılabileceğinden habersiz olduklarını belirtti. Apple ve Broadcom’un avukatı Joseph J. Mueller de patentlerin bir kez lisanslandığının altını çizdi.

Apple Broadcom’un hazır Wi-Fi çözümlerini kullandığını belirtmişti

Apple’dan daha önce yapılan açıklamada, olası bir patent ihlâlinden kaçınmak amacıyla Broadcom’un hazır Wi-Fi çözümlerinin kullanıldığını belirtilmişti. Ancak Law360 sitesine konuşan bir jüri üyesi, bu açıklamaların jürinin kararını pek de etkilemediğini dile getirdi. Jüri, sadece Broadcom’un Apple’a sattığı teknolojin patent ihlâli yaptığı kısmına odaklanmış gibi görünüyor. Caltech’in aynı patenti kullanan diğer teknoloji şirketlerine dava açıp açmayacağı da merak ediliyor.

Apple, mahkemenin kararına itiraz edeceğini açıkladı.

Apple ve Broadcom, geçtiğimiz hafta 15 milyar dolarlık büyük bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu anlaşmayla Broadcom, önümüzdeki 3,5 yıl boyunca daha Apple’a kablosuz iletişim yongaları tedarik edecek.

İLGİLİ HABERLER