Teknoloji

Apple Wi-Fi patentleri nedeniyle Caltech tarafından dava edildi

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple wi-fiApple Wi-Fi yongalarında Caltech’e ait dört patenti ihlâl ettiği gerekçesiyle üniversite tarafından dava edildi. Caltech Apple’ın iPhone 5 ve sonrasında piyasaya sürdüğü önemli ürünlerin neredeyse tamamında patentli teknolojiyi bilerek kullandığını ve bu teknolojinin getirdiği imkanlardan reklamlarında faydalandığını iddia ediyor.

Üniversite söz konusu ürünlerin satışını durdurmayı ve patent ihlalinden doğan zararlarının karşılanmasını istiyor. Apple cephesi ise şu an için sessizliğini koruyor.

Caltech söz konusu patentlerin son zamanlarda en sık kullanılan Wi-Fi standartları olan 802.11n ve 802.11ac Wi-Fi için hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Üniversite patentlerinin daha hızlı veri transferini mümkün kıldığını ve aynı zamanda Wi-Fi bağlantısı sunmak için gerekli donanımlarda sadelik sağladığını vurguladı. Patentlerin ise 2006 ve 2012 arasında alındığı belirtildi.

Caltech, Apple ile birlikte iPhone, MacBook ve diğer Apple ürünlerinde de kullanılan Wi-Fi yongalarını üreten Broadcom’u da dava etti. Ancak davada ana hedefin Broadcom’un en büyük müşterisi olan ve gelirlerinin yüzde 14’ünü getiren Apple olduğu belirtiliyor.

Üniversiteler genellikle patent trollüğüne soyunmadığı için ortaya atılan iddiaların dayanağının olduğu söylenebilir. Apple, daha önce de üniversitelerle benzer nedenlerle karşı karşıya gelmişti. Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz yıl Wisconsin Üniversitesi’ne patent ihlâli nedeniyle 234 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

İLGİLİ HABERLER