Teknoloji

Apple web uygulamaları kararı nedeniyle Avrupa Birliği’nde soruşturmaya tabi tutulabilir

apple

Apple’ın iPhone web uygulamalarını Avrupa Birliği’nde sonlandırma kararı, yakında bir soruşturmaya yol açabilir. Financial Times‘ın haberine göre, Avrupa Komisyonu, Apple ve uygulama geliştiricilerine, değerlendirmesine yardımcı olmak için daha fazla bilgi talepleri göndermiş durumda bulunuyor.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Lea Zuber tarafından The Verge‘e sağlanan bir açıklamada, “Apple dâhil olmak üzere tüm kapı bekçilerinin uyum paketlerini inceliyoruz. Bu kapsamda özellikle ilerici web uygulamaları (PWA) konusunu inceliyoruz ve hem Apple’a hem de değerlendirmemiz için yararlı bilgiler sağlayabilecek uygulama geliştiricilerine bilgi talepleri gönderdiğimizi doğruluyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Apple, değişikliğin sorumluluğunu AB yasalarına yüklüyor

Bu ayın başlarında Apple, iOS 17.4’ten itibaren Avrupa Birliği’ndeki iPhone web uygulamalarını artık desteklemeyeceğini doğruladı. Tek başına işleyen uygulamalar olarak depolama alanı ve anlık bildirim gönderme yeteneğiyle kullanılmak yerine, AB’deki web uygulamaları daha çok yer imleri gibi çalışacak. Apple, değişikliğin en önemli sebebi olarak, sadece Safari’nin WebKit motorunu değil, üçüncü taraf tarayıcı motorlarını da tam olarak desteklemesini gerektiren AB’nin Dijital Piyasalar Yasası’nı (DMA) gösteriyor.

Diğer tarayıcılara web uygulaması desteği gelmesiyle, şirketin “DMA’nın diğer talepleri karşısında üstlenilmesi pratik olmayan, tamamen yeni bir entegrasyon mimarisi” inşa etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, şirket değişikliğin nedenleri arasında “çok düşük kullanıcı benimsenmesi” ve potansiyel güvenlik risklerine de değindi.

Uygulama geliştiricileri, web uygulamalarının sonlandırılmasına karşı çıkıyor. Open Web Advocacy isimli, açık web’i savunan kar amacı gütmeyen bir kuruluş da değişikliğin geliştiricileri nasıl etkileyeceğini görmek için bir anket düzenliyor. Avrupa Komisyonu’na iletilecek anket yanıtlarının da sürece etki etmesi umuluyor.

Apple’ın iPhone web uygulama kararının yankıları sürüyor. Avrupa Birliği’nin soruşturma olasılığıyla, teknoloji devinin zorlu günleri devam edecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER