Teknoloji

Geliştiriciler için Apple WatchKit yayınlandı, başlangıçta yerel uygulamalar olmayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-watch-191114

Apple Watch’un tam olarak ne zaman çıkacağı hâlâ belli değil, Apple “2015’in başları” gibi geniş bir zaman aralığını vermeye devam ediyor. Ne var ki, söz konusu zamana doğru da hızla ilerliyoruz. Apple da saatin piyasaya çıkışının yaklaştığını hatırlatan bir adım attı ve akıllı saat için uygulamalar geliştirmeye olanak sağlayacak WatchKit geliştirme araçlarını yayınladı.

WatchKit araçları sayesinde geliştirciler Apple Watch için geliştirdikleri uygulamanın nasıl çalışacağını, saatle nasıl etkileşim kurmayı sağlayacağını görme ve test etme fırsatı verecek. Ancak WatchKit’ten anlaşılana göre, Apple başlangıçta doğal uygulama desteğine izin vermeyecek. Bu desteğin 2015’in ilerleyen zamanlarında sunulması bekleniyor.

Geliştiricilerin uygulamalarını Apple Watch’a sokmaları için üç farklı seçeneği bulunuyor. Bunlardan ilki çoğu akıllı saatte, özellikle de Android Wear’da bulunduğu gibi, aksiyon alınabilir bildirimler geliştirme. Kullanıcılara mesajları cevaplama veya akıllı ev ürünlerini kontrol etme ve benzeri işlevleri bildirimler üzerinden gerçekleştirme fırsatı verilebilecek.

İkinci olarak geliştiriciler Glances ekranına çeşitli bilgi uygulamacıkları ekleyebilecekler, tıpkı Android Wear’da görülen haberler veya spor kartları gibi. Son olarak kendi arayüzü ve özellikleri olan, bunun yanı sıra Handoff gibi iOS özelliklerine de entegre edilebilen, Apple Watch’tan diğer Apple cihazlarına geçişi kolaylıkla sağlayan ve AirPlay’den de yararlanabilen saat uygulamaları da geliştirilebilecek.

WatchKit’ten anlaşılana göre, Apple Watch’un iki farklı ekran çözünürlüğü bulunuyor ve geliştiriciler uygulamalarını bu çözünürlüklere göre optimize edebilecek. 1.5 inç ekranlı küçük model 272 x 340 piksel çözünürlüğü desteklerken, 1.65 inç modelin çözünürlüğü ise 312 x 390 piksel olacak.

Test ortamının ortaya çıkmasıyla birlikte Apple Watch’un nasıl çalıştığına dair daha fazla sunumu internet ortamında görmeye başlayacağız.

 

İLGİLİ HABERLER