Manşetler

Apple Watch Windows 95 çalıştırıyor – Video

Apple Watch’ta Windows 95 çalıştırmanın herhangi bir işlevselliği yok, ancak oldukça ilgi çekici olduğunu kabul etmek gerekiyor. Tabii ki, bir de bu işi deneyenlerin sabırlı olması, Windows 95’in açılması için biraz beklemeleri şart.

Nick Lee adlı bir geliştirici YouTube’da Apple Watch üzerinde Windows 95’i çalışır hâlde gösteren bir video yayınladı. İşletim sistemi Apple’ın akıllı saati üzerinde epey yavaş şekilde işliyor, ancak tahmin edilenden daha fazla kullanışlı olduğunu söylemek gerekiyor.

Lee’nin konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında Apple Watch’un teknik özelliklerinin tipik Windows 95 bilgisayarının çok üzerinde olduğunun altını çiziyor, böylelikle Microsoft’un eski işletim sistemini rahatlıkla çalıştırmasını beklediğini dile getiriyor. Ancak öncelikle geçmesi gereken birkaç engel karşısına çıkmış. Bunun arasında Apple’ın Watch üzerine yeni işletim sistemi eklenmesini engelleyen tedbiri de bulunuyormuş.

Windows 95’in çalışmasını sağlamak adına Lee, Apple’ın geliştirici yazılımını pek alışılmadık yöntemlerle modifiye etmiş. Bu sayede Windows 95’i, işletim sisteminin çalışmasını sağlayacak ortamı sağlayacak şekilde bir Watch uygulamasına dönüştürmeyi başarmış.

Ayrıca Lee’nin Apple Watch’un kullanımda olmadığı zamanlarda hemen kapanmaya yönelen ekranıyla da baş etmesi gerekmiş. Bunun için Watch’un kenarındaki kadranı sürekli döndüren motorlu tüp yapmış ve saatin uykuya kalmasını engellemiş.

Sonuç olarak karşımızda epey yavaş, ancak etkileyici biçimde işlevsel bir saat bulunuyor. Lee, Watch’un yazılımını Windows 95’e sadece tek bir parmak ucunu takip etmesini sağlayacak şekilde değiştirmiş, fare imlecinin ekrana tıklatılarak istenen noktaya gitmesini sağlamış. Daha fazla detayı Lee’nin yazısında bulmak mümkün oluyor.

Geliştiriciler çeşitli nedenlerden dolayı klasik oyunları ve uygulamaları normalde hiçbir işlevi olmayacak şekilde güncel donanımlarda çalıştırmaktan büyük zevk alıyor. Windows 95’i Apple Watch’ta çalıştırma denemesi de buna güzel bir örnek oluyor.

İLGİLİ HABERLER