Teknoloji

Apple Watch Series 9 ve Ultra 2 satışları patent ihtilafı nedeniyle ABD’deki online mağazada durdu

apple watch

Apple’ın en yeni akıllı saatleri olan Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2, ABD’de beklenmedik bir durumla karşı karşıya bulunuyor. Şirketin online mağazasında artık bu cihazların satışı yapılmıyor. Bunun arkasında yatan sebep, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından getirilen ve 26 Aralık’ta tam anlamıyla yürürlüğe girecek olan ithalat yasağı. Fiziksel mağazalardaki satışlar ise 24 Aralık’tan itibaren sona erecek.

Bu ani durum, tıbbi cihaz üreticisi Masimo ile Apple arasında yaşanan bir patent anlaşmazlığından kaynaklanıyor. Konu, Apple’ın akıllı saatlerinde bulunan ve kan oksijen seviyesini ölçen SpO2 sensörü üzerine. ITC, bu sensörün Masimo’nun patentlerini ihlal ettiğine karar verdi ve Apple’ın yasağın ertelenmesi yönündeki talebini reddetti.

Apple Watch’ta SpO2 sensörü ve satışların durması

Bu patent ihtilafı, özellikle SpO2 sensörü ile ilgili olduğundan, Apple’ın daha ekonomik olan Apple Watch SE modelini satmaya devam edebileceği anlamına geliyor. SpO2 özelliği ilk olarak 2020 yılında piyasaya sürülen Apple Watch Serisi 6 ile tanıtıldı ve bu tarihten itibaren her yeni modelde yer aldı. Apple, bu durumdan ötürü SpO2 sensörüne sahip eski modeller olan Series 7 ve Series 8’i de online mağazasından çekti. Ayrıca, Serise 9’un özel sürümleri olan Apple Watch Nike ve Apple Watch Hermès modelleri de satış listesinden çıkarıldı.

apple watch

ITC’nin bu yasağı, sadece Apple’ın kendi satış kanallarını kapsıyor. Bu, Walmart ve Best Buy gibi diğer perakendecilerin mevcut stokları bitene kadar etkilenmeyecekleri anlamına geliyor. Yasağın sadece ABD’deki satışları etkilediğini ve diğer bölgelerin bu durumdan etkilenmediğini belirtmek gerek.

Bu durumun ne kadar süreceği konusunda net bir bilgi yok. Bloomberg’in daha önce bildirdiğine göre, Apple mühendisleri, etkilenen cihazların yazılımlarında değişiklik yaparak Masimo’nun patentlerini ihlal etmeme yolları arıyor. Ancak Masimo, patentlerin donanım ile ilgili olduğunu ve bu nedenle yazılım güncellemelerinin yetersiz olabileceğini belirtiyor. Donanım değişikliklerinin en az üç ay sürebileceği ve yeni saatlerin üretilip sevk edilmesinin zaman alacağı tahmin ediliyor.

Bir diğer çözüm yolu ise Masimo ile bir anlaşma yapmak. Masimo’nun CEO’su Joe Kiani, anlaşmaya açık olduğunu belirtti ancak 19 Aralık itibarıyla Apple’dan herhangi bir iletişim olmadığını söyledi. Apple sözcüsü Nikki Rothberg, şirketin ITC’nin kararına “kesinlikle katılmadığını” ve “Apple Watch’ın müşterilere sunulmasını sağlamak için hukuki ve teknik seçenekler aradığını” belirtti.

Apple’ın bu zorlu durumdan nasıl çıkacağı ve tüketiciler için ne tür çözümler sunacağı merak konusu. Teknoloji dünyası, bu patent ihtilafının sonuçlarını ve Apple’ın gelecek adımlarını dikkatle takip ediyor.

Video: Apple Watch Series 9 incelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER