Bilim

Apple Watch Series 4’ün EKG özelliği ABD’de kullanıma açıldı

apple watch series 4 ekg
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple Watch Series 4’ün tanıtımı sırasında öne çıkarılan özelliklerden bir tanesi, cihazın elektrokardiyogram işaretlerini okuma yeteneği ve EKG çıktısı oluşturmasıydı. Ne var ki, bu özellik akıllı saat piyasaya çıktığı ilk anda tüketicilere sunulmamıştı. Yeni yayınlanan watchOS 5.1.2 güncellemesi, Series 4 sahiplerinin en sonunda bu özelliği denemelerine imkan tanıyor.

Ne var ki, dikkat çekilmesi gereken bir husus var. EKG özelliğinin kullanımı resmi sağlık kuruluşlarının onayını gerektiriyor. Apple, bu özelliğin ABD’de kullanıma sunulması için FDA, yani Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden gerekli onayı aldı. Bu da ABD’deki Series 4 kullanıcılarının EKG özelliğini kullanmasını mümkün kılıyor. Diğer ülkelerde de benzer izinlerin alınması gerekiyor. Bu nedenle şu an için Türkiye’deki Apple Watch Series 4 sahipleri EKG uygulamasını ve özelliğini kullanamıyorlar.

Apple’ın belirttiğine göre, bu yeni özellik sayesinde atriyal fibrilasyon işaretleri algılanabiliyor. Atriyal fibrilasyon, düzensiz kalp ritminin bir formu ve kalp krizinin habercilerinden bir tanesi sayılıyor.

EKG özelliğine erişebilen Apple Watch Series 4 sahiplerinin öncelikle bağlı iPhone’daki Sağlık uygulamalarını açmaları ve EKG’yi kurmaları gerekiyor. Daha sonra saatte EKG uygulaması açılıyor, Apple Watch’un bilekte düzgün şekilde yerleşmiş olduğu kontrol ediliyor, parmak ucu saatin Digital Crown’u üzerinde 30 saniye bekletiliyor. Geri sayımla da Digital Crown üzerinden parmağın ne zaman çekilmesi gerektiği anlaşılır hâle geliyor.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”D7lcuERJx5w”]

Ölçüm işlemi tamamlandıktan sonra sonuçlar Sağlık uygulamasında gösteriliyor. Eğer bir sinüs ritminiz varda, kalbiniz düzgün şekilde atıyor demektir. AFib sonucu, düzensiz bir durumun olduğu anlamına geliyor.

Apple, EKG uygulamasının kalp krizi, kan pıhtılaşması, inme ve diğer kalple ilgili durumları tespit etmediğini hatırlatıyor. Endişe verici bir bulgunun elde edilmesi durumunda doktora danışılmasını da tavsiye ediyor.

İLGİLİ HABERLER