Bilim

Apple Watch Series 4’e EKG özelliğinin gelişi yakın

apple watch ekg

Apple Watch Series 4 çıktığında, tanıtımı sırasında gösterilen önemli yeniliklerinden bir tanesi eksikti. O özellik EKG, yani elektrokardiyogram özelliğiydi.

Bu özelliğin yakın zamanda Türkiye’de etkinleştirilmesini beklemiyoruz. Çünkü kullanımı için devletin resmi kuruluşlarından onay alınması gerekiyor ve ülkemizde böyle bir çalışmanın yapıldığına dair işaret bulunmuyor. Ancak ABD’deki kullanıcılar için durum biraz farklı. Apple, en başından itibaren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile yakın iş birliği içinde bu özelliği geliştiriyordu. Bunu lansman sırasında da dile getirmişti.

MacRumors‘ın ulaştığı bir Apple Store dokümanına göre, bu özellik çok yakında, watchOS 5.1.2 yazılım güncellemesiyle birlikte çıkacak. Söz konusu sürüm şu anda beta test aşamasında ve 15 Kasım’dan bu yana geliştiriciler tarafından test ediliyor. Final versiyonun ne zaman çıkacağına dair henüz bir işaret yok, ancak bunun çok yakında gerçekleşmesini bekliyoruz. Çıkışını yaptığında, yeni bir uygulamayla birlikte gelecek.

Apple yapımı EKG uygulaması kalp ritminizde atriyal fibrilasyonun, yani düzensizliğin veya normal sinüs ritminin bulunup bulunmadığını saptayacak. Apple Watch Series 4’ün tek kanallı EKG cihazlarına benzer bir EKG ölçümü yaptığı varsayılıyor, ancak saatin arkasında ve Digital Crown’da yer alan elektrotları kullanarak ölçüm yapması için EKG uygulamasına, dolayısıyla watchOS 5.1.2 güncellemesine ihtiyaç var.

Apple Watch’ta EKG verisi elde etmek için, kullanıcının saat bileğinde takılıyken parmağını Digital Crown üzerinde 30 saniye boyunca bekletmesi gerekecek. EKG verisi elektrotlar aracılığıyla toplanacak ve daha sonra Sağlık uygulaması üzerinde gösterilecek. MacRumors, EKG özelliğinin sadece resmi makamlarca onay verilen yerlerde kullanılabileceğini söylüyor. Apple şu anda sadece ABD’de, Type II FDA onayını almış durumda bulunuyor.

Apple’ın söz konusu Apple Watch özelliğini diğer ülkelerde de sunmak amacıyla, gerekli onayları almak için çalıştığı düşünülüyor. Ancak bunun doğrulaması yapılmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER