Teknoloji

Apple Watch Series 4 tüm doktorları etkilemeyi başaramadı

apple watch series 4 ekg
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın en yeni akıllı saati Apple Watch Series 4, geçtiğimiz çarşamba günü tanıtılmış ve cuma günü de ön siparişe çıkmıştı. Akıllı saat, bazı ülkelerde önümüzdeki cuma itibarıyla ilk sahipleriyle buluşacak.

Apple Watch Series 4, özellikle sağlık konusunda sunduğu gelişmiş özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu özellikler pek çok kişi tarafından heyecanla karşılansa da, bazı uzmanlar akıllı saatin yeteneklerine hâlâ şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor.

Apple’ın en yeni Apple Watch modeline bir EKG monitörü ekleme konusunda ABD’de tıbbi ürünlerin onay mercii FDA’den vize almakta sıkıntı yaşadığı biliniyor. Bu sürecin uzaması nedeniyle EKG uygulamasını ABD’de yılın ilerleyen dönemleri itibarıyla kullanmak mümkün olacak.

Apple Watch Series 4 ile sunulan sağlık odaklı özellikler ise tıp camiasında karmaşık hislere yol açmış gibi görünüyor. Çok sayıda tıp profesyoneline göre, Apple’ın yeni akıllı saatiyle sundukları çığır açacak türden özellikler. Özellikle olası kalp problemlerinin fark edilmesini sağlaması nedeniyle bazı uzmanlar yeni Apple Watch’un hayat kurtarma potansiyeli çok yüksek bir cihaz olduğuna inanıyor.

Ancak bazı uzmanlar da çeşitli mecralar aracılığıyla yeni Apple Watch’un yeteneklerine yönelik kuşkularını kamuoyuyla paylaşıyor. ABD’nin Louisville şehrindeki Baptist Health hastanesinde görevli kalp elektrofizyolojisi uzmanı John Mandrola, Apple Watch Series 4 ile ilgili şüphelerini fazla teknik detay içinde boğulmadan anlatan isimler arasında yer alıyor.

Mandrola’ya göre, yeni Apple Watch’un EKG özelliğinin yüzde 98 seviyesindeki doğruluk oranı oldukça yüksek. Ancak bu durum, 1 milyon kişiden oluşan bir havuzda 20 bin kişinin hatalı atriyal fibrilasyon teşhisiyle karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.

Apple’ın sattığı Apple Watch sayısının 1 milyonun bir hayli üstünde olduğu biliniyor. Bu da çok sayıda kişinin hatalı bir kalp sorunu teşhisiyle karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Mandrola’ya göre, bu hatalı teşhisler doktorların gereksiz yere meşgul edilmesine yol açabilir. Mandrola, yanlış teşhisin gerektireceği testlerin gereksiz maliyet ve kaygı yaratabileceğini belirtti.

Apple Watch Series 4 konusunda bazı kuşkular olsa da, sağlık özelliklerinin akıllı saat için temel satış noktaları olması kesin görünüyor. Apple’ın da bu özellikleri daha yoğun biçimde öne çıkarması sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER