BilimDosya

Apple Watch’un kullanıcılarının güvende olmasını sağlayan 5 önemli özelliği

apple watch güvenlik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ocak ayında yurt dışıyla birlikte Türkiye’de de, acil durum hattı kayıtlarından oluşan Apple Watch reklamı gösterimlerine başladı. Apple Türkiye, buna paralel olarak Apple Watch’un güvenlikle ilgili özelliklerini listeliyor.

Apple’ın belirttiğine göre, Apple Watch bileğinizde yer aldığı için diğer aygıtların yapamadığı şeyleri de yapabiliyor. Apple Watch’u taktığınızda hem her türlü hareketinizi ölçen bir fitness aygıtına hem sağlığınız için önemli bilgiler taşıyan bir yol arkadaşına hem de en değer verdiğiniz şeylerle ve kişilerle bağlantı halinde kalma fırsatına sahip oluyorsunuz. Tüm bunları yaparken Apple Watch düştüğünüz zaman acil arama kişilerinize ulaşıyor, ambulans çağırıyor, kalp sağlığınızda bir sorun tespit ediyorsa bunu size bildiriyor ya da kandaki oksijeninizi sizin uyurken dahi ölçerek sürekli sağlıklı ve güvende kalmanızı sağlıyor.

1. Apple Watch’ta Acil SOS

apple watch acil sos

Acil SOS ile Apple Watch’unuzdan hızla ve kolayca yardım çağırabilir ve acil durum kişilerinizi uyarabilirsiniz. Apple Watch, sert bir şekilde düşerseniz bunu algılayabiliyor ve hareket edemeyecek durumdaysanız sizi otomatik olarak acil çağrı merkezine bağlayabiliyor.  Üstelik acil durumlarda yan düğmeyi basılı tutarak anında yardım çağırabiliyorsunuz. Apple Watch’ta Acil SOS’i kullanmak için iPhone’unuzun saatinizin yakınında olması gerekir. iPhone’unuz yakınınızda değilse Apple Watch’unuzun bilinen bir Wi-Fi ağına bağlı olması ve Wi-Fi ile Arama’yı ayarlamış olmanız gerekir.

Apple Watch’unuzda acil servisleri arama

1. Acil SOS sürgüsü görünene kadar saatinizin yan düğmesini (Digital Crown’un altındaki düğme) basılı tutun.

2. Aramayı hemen başlatmak için Acil SOS sürgüsünü sürükleyin. Alternatif olarak, yan düğmeyi basılı tutmaya devam edebilirsiniz. Geri sayımın ardından saatiniz otomatik olarak acil servisleri arar.

Arama sonlandığında, iptal etmediğiniz takdirde Apple Watch’unuz acil durum kişilerinize o anki konumunuzu içeren bir mesaj gönderir. Konum Servisleri kapalıysa geçici olarak açılır. Saatiniz, Acil SOS moduna girdikten sonra belirli bir süre boyunca konumunuz değiştiğinde acil durum kişilerinize konumunuzdaki değişiklikleri bildirir.* Acil durum kişisi ekleme hakkında bilgi edinin.

Uluslararası acil arama

Apple Watch Series 5 ve sonraki modeller (GPS + Cellular) ve Apple Watch SE (GPS + Cellular) modeli, başka bir ülke veya bölgedeyken bölgedeki acil durum servislerini arayabilir. Yurt dışında olduğunuz sırada bir Acil SOS araması başlatırsanız saatiniz bölgedeki acil servislerle bağlantı kurar ancak acil durum kişilerinize mesaj göndermez veya konumunuzu paylaşmaz. Bazı ülkelerde ve bölgelerde uluslararası acil arama özelliği, saatte hücresel servisi ayarlamış olmasanız bile çalışır. Hangi ülkelerin ve bölgelerin desteklendiğini öğrenin.

Acil durum özellikleriyle ilgili daha detaylı bilgi için buradan bilgi alabilirsiniz

2. Apple Watch ile düşme algılamayı kullanma

Apple Watch SE ya da Apple Watch Series 4 veya sonraki modeller sert bir düşme algılarsa gerekli olması halinde acil servisle irtibat kurmanıza yardımcı olabilir.

apple watch düşme algılama

Apple Watch Düşme Algılama nasıl çalışır?

Apple Watch SE ya da Apple Watch Series 4 veya sonraki modeller, saatiniz takılıyken sert bir düşme algılarsa bileğinize dokunur, bir alarm çalar ve uyarı görüntüler. Acil servisle irtibat kurulmasını seçebilir veya Digital Crown’a basıp sol üst köşedeki Kapat’a ya da “İyiyim.” seçeneğine dokunarak uyarıyı kapatabilirsiniz.

Apple Watch’unuz hareket ettiğinizi algılarsa uyarıyı yanıtlamanızı bekler ve acil servisi otomatik olarak aramaz. Saatiniz bir dakika boyunca hareketsiz kaldığınızı algılarsa aramayı otomatik olarak gerçekleştirir.

Arama bittikten sonra, saatiniz acil durumda aranacak kişilerinize konumunuzu içeren bir mesaj göndererek onlara sert bir düşme algıladığını ve acil servisi aradığını bildirir. Saatiniz Tıbbi Kimliğinizden acil durumda aranacak kişilerinize ulaşır.

Bazı ülkelerde ve bölgelerde birden fazla acil servis numarası vardır. Bu ülkelerde Apple Watch, ambulans hizmetleriyle ilişkili numarayı arar.

Apple Watch’unuz hareket etmediğinizi algılarsa neler olur?

Apple Watch’unuz yaklaşık bir dakika boyunca hareketsiz olduğunuzu algılarsa 30 saniyelik bir geri sayım başlatır ve düzenli aralıklarla bileğinize dokunarak bir uyarı sesi çıkarır. Sizin veya yakınlardaki birinin duyabilmesi için uyarının sesi giderek artar. Acil servisin aranmasını istemiyorsanız Vazgeç’e dokunun. Geri sayım bittiğinde Apple Watch’unuz otomatik olarak acil servisi arar.

Telefon bağlandığında, Apple Watch’unuz sesli bir mesaj çalarak acil servise Apple Watch’unuzun sert bir düşme algıladığını bildirir, ardından bulunduğunuz konumun enlem ve boylam koordinatlarını paylaşır. Daha önce Tıbbi Kimliğinizin altındaki Acil Arama Sırasında Paylaş ayarını açtıysanız Tıbbi Kimliğiniz otomatik olarak acil servisle de paylaşılır. Mesaj önce en yüksek düzeyde çalınır, ardından sizin veya yakınınızdaki birinin hattın diğer ucundaki kişiyle konuşabilmesi için düşürülür. Siz Kaydedilen Mesajı Durdur’a dokunana veya arama sonlandırılana kadar mesaj çalınmaya devam eder.

Saatinizin acil servisi otomatik olarak araması için Bilek Algılama özelliğinin açık olması gerekir: Apple Watch’unuzda Ayarlar uygulamasını açın, Parola’ya dokunun, ardından Bilek Algılama özelliğinin açık olduğundan emin olun.

Düşme olayları ne zaman kaydedilir?

Apple Watch’unuz sorduğunda düşmediğinizi belirtmediğiniz sürece düşme olayları otomatik olarak Sağlık uygulamasında kaydedilir. Düşme geçmişinizi kontrol etmek için iPhone’unuzdaki Sağlık uygulamasını açın, Sağlık Verileri sekmesine ve ardından Sonuçlar’a dokunun. Apple Watch’unuzda düşme algılama özelliğini ayarlama ve daha fazla bilgi için buradan bilgi alabilirsiniz.

3. Apple Watch ile kandaki oksijen seviyenizi ölçün

Apple Watch Series 6 veya Series 7’de Kanda Oksijen uygulamasını kullanma

Kanda Oksijen uygulaması sayesinde kanınızdaki oksijen düzeyini dilediğiniz zaman doğrudan bileğinizden ölçerek genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kanda Oksijen uygulamasının ölçümleri tıbbi kullanıma yönelik değildir; uygulama yalnızca genel sağlık ve zindelik amaçlarına yönelik olarak tasarlanmıştır.

apple watch kanda oksijen düzeyi

Kandaki oksijen düzeyi nedir?

Kanınızdaki oksijen düzeyi, akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına alyuvarlar tarafından taşınan oksijen yüzdesini temsil eder. Vücudunuzdaki kanın, bu hayati görevi ne kadar etkili bir şekilde yerine getirebildiğini öğrenmek genel sağlık durumunuzu anlamanıza yardımcı olabilir.

Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95’in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95’in altında olabilir.

Kandaki oksijeni ölçme

Kanda Oksijen uygulamasıyla dilediğiniz zaman kanınızdaki oksijeni ölçebilirsiniz:

• Apple Watch’un bileğinize tam olarak oturduğundan ancak sizi rahatsız etmediğinden emin olun.
• Apple Watch’unuzda Kanda Oksijen uygulamasını açın.
• Bileğinizi Apple Watch yukarı bakacak şekilde düz tutarak hareketsiz durun.
• Başlat’a dokunup kolunuzu 15 saniye boyunca sabit tutun.
• Bekleyin. Ölçüm işlemi 15 saniye sürer. Ölçüm bittiğinde sonuçları alırsınız.
• Bitti’ye dokunun.

Apple Watch’unuzda kandaki oksijeni ölçme özelliğini ayarlama ve daha fazla bilgi için buradan bilgi alabilirsiniz.

4. Apple Watch’unuzda kalp sağlığı bildirimleri

apple watch kalp sağlığı bildirimleri

Apple Watch’unuzdaki Kalp Atış Hızı uygulamasından sizi yüksek veya düşük kalp atış hızları ve düzensiz kalp ritimleri konusunda uyaran bildirimler almayı etkinleştirebilirsiniz.

Apple Watch ile kalp atış hızınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?

Kalp Atış Hızı uygulamasını kullanarak kalp atış hızınızı istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz. Uygulamayı açın ve Apple Watch’un kalp atış hızınızı ölçmesini bekleyin. Ayrıca gün boyunca dinlenme, yürüme, nefes egzersizi, antrenman ve normal duruma dönme sırasındaki kalp atış hızınızı da görüntüleyebilirsiniz. Uygulamayı kolayca açmak için Kalp Atış Hızı komplikasyonunu saatinizin kadranına ekleyin veya Kalp Atış Hızı uygulamasını Dock’a ekleyin.

Ayrıca kalp atış hızı bildirimlerini açabilir, böylece kalp atış hızınızın belirlenen vuruş/dakika (v/dk.) oranının üzerinde veya altında seyredip seyretmediğini öğrenebilir ya da düzensiz kalp ritmi olup olmadığını zaman zaman kontrol edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yüksek ve düşük kalp atış hızı bildirimleri

Kalp atış hızınız belirlenen vuruş/dakika (v/dk.) oranının üzerinde veya altında seyrederse Apple Watch’unuz sizi uyarabilir. Bu bildirimler yalnızca Apple Watch Series 1 veya sonraki modellerde, 13 yaşında ve daha büyük kişiler için sunulur.

apple watch yüksek kalp atış hızı

Kalp atış hızı bildirimlerini Apple Watch’unuzda Kalp Atış Hızı uygulamasını ilk kez açtığınızda veya iPhone’unuzda dilediğiniz zaman açabilirsiniz:

1. iPhone’unuzda Apple Watch uygulamasını açın.
2. Saatim sekmesine, ardından Kalp’e dokunun.
3. Yüksek Kalp Atış Hızı’na dokunun ve ardından bir v/dk. değeri seçin.
4. Düşük Kalp Atış Hızı’na dokunun ve ardından bir v/dk. değeri seçin.

Daha detaylı bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Düzensiz ritim bildirimleri

Apple Watch’unuzdaki düzensiz ritim bildirimleri özelliği, atriyal fibrilasyon anlamına gelebilecek düzensiz ritim olup olmadığını kontrol etmek için zaman zaman kalp atışınızı ölçer.

apple watch düzensiz ritim bildirimleri

Düzensiz ritim bildirimlerini etkinleştirmek için gerekenler 

1. Düzensiz ritim bildirimlerinin ülkenizde veya bölgenizde kullanılabildiğinden emin olun. Düzensiz ritim bildirimlerinin hangi ülkelerde/bölgelerde kullanılabildiğini öğrenin.
2. iPhone’unuzu iOS’in en son sürümüne ve Apple Watch’unuzu watchOS’in en son sürümüne güncelleyin.
3. Bu bildirimler, atriyal fibrilasyon tanısı konulmuş kişiler için tasarlanmamıştır.
4. Bu bildirimler 22 yaşın altındaki kişilerin kullanımına uygun değildir.

Bir uyarı aldığınızda ne yapmalısınız?

Bir bildirim alırsanız Apple Watch’unuz atriyal fibrilasyon anlamına gelebilecek bir düzensiz ritim tespit etmiş ve bunu birden fazla okuma değeri ile doğrulamış demektir. Size bir doktor tarafından atriyal fibrilasyon tanısı konulmadıysa doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Daha detaylı bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

5. Apple Watch ile EKG her an her yerde bileğinizde

apple watch ekg

EKG uygulaması sayesinde Apple Watch Series 7 tek derivasyonlu elektrokardiyografiye benzer EKG sonuçları sunabiliyor.  Bu, giyilebilir teknoloji alanında çok önemli bir başarı. Çünkü bu sayede doktorlar kritik verileri görebiliyor, sizin de içiniz rahat ediyor.

EKG nedir?

Elektrokardiyografi (EKG), kalbin atmasını sağlayan elektrik sinyallerinin zamanlamasını ve gücünü kaydeden bir testtir. Bir hekim EKG’ye bakarak kalp ritminiz hakkında fikir edinebilir ve düzensizlik olup olmadığını denetleyebilir.

EKG uygulaması, Apple Watch Series 4 ve daha yeni Apple Watch modellerinde (Apple Watch SE hariç), iOS ve watchOS’in en yeni sürümleriyle kullanılabilir. Uyumlulukla ilgili ayrıntılı bilgi için bu sayfayı inceleyebilirsiniz. Apple’ın belirttiğine göre EKG, 22 yaşın altındaki kişilerin kullanımına yönelik değildir. EKG uygulaması sayesinde Apple Watch tek derivasyonlu elektrokardiyografiye benzer EKG sonuçları sunabilmektedir.

Apple Watch’ta EKG uygulamasıyla EKG nasıl çekilir?

EKG’yi istediğiniz zaman, örneğin hızlı kalp atışı veya kalp atışlarında tekleme gibi belirtiler olduğunda, düzensiz ritim bildirimi aldığınızda veya kalp sağlığınızla ilgili diğer genel endişeleriniz olduğunda çekebilirsiniz.

apple watch ekg

  1. Apple Watch’unuzun Apple Watch uygulamasında seçtiğiniz bileğe tam olarak oturduğundan emin olun. Kontrol etmek için Apple Watch uygulamasını açın, Saatim sekmesine dokunun, ardından Genel > Saat Yönü’ne gidin.
  2. Apple Watch’unuzda EKG uygulamasını  açın.
  3. Kollarınızı bir masaya veya kucağınıza dayayın.
  4. Elinizi saatin takılı olduğu kolunuza götürüp parmağınızı Digital Crown’un üzerinde tutun. Kayıt sırasında Digital Crown’a basmanız gerekmez.
  5. Bekleyin. Kayıt 30 saniye sürer. Kaydın sonunda bir sınıflandırma alırsınız. Bunun ardından, Belirti Ekle’ye dokunup belirtilerinizi seçebilirsiniz.
  6. Belirtileri not etmek için Kaydet’e, ardından Bitti’ye dokunun.

EKG ile ilgili bilmeniz gerekenler

  • EKG uygulaması kalp krizini saptayamaz. Göğüste ağrı, basınç, darlık hissediyorsanız veya kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız hemen acil servisi arayın.
  • EKG uygulaması kan pıhtılarını veya inmeyi saptayamaz.
  • EKG uygulaması; yüksek tansiyon, konjestif kalp yetmezliği, yüksek kolesterol veya diğer aritmi formları gibi kalple ilgili başka sorunları saptayamaz.
  • Kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya herhangi bir belirtiyle karşılaşıyorsanız doktorunuzla görüşün veya hemen tıbbi yardım alın.  
  • Daha detaylı bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER