Bilim

Apple Watch kalp krizini önleyebilir mi, Apple ve Johnson & Johnson cevap arayacak

apple watch kalp ekg
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple CEO’su Tim Cook’un, iPhone üreticisinin geleceğiyle ilgili olarak son zamanlarda basında epey fazla demeci çıkıyor. Yönetici, gelecekte bir gün geriye dönüp baktığımızda Apple’ın kişisel sağlık alanında yaptığı çalışmalarla insanlığa büyük katkıda bulunduğunun görüleceğini söylüyor. Gerçekten de kişisel sağlık son zamanlarda Apple’ın üstünde en fazla çalışma yaptığı alanların başında geliyor.

Bu çalışmaların merkezinde Apple Watch’un en son versiyonu bulunuyor. Apple Watch Series 4 sağlık alanında yardımcı olacak önemli özelliklerle birlikte geliyor. Bunların arasında bilekten EKG çekimi yapmak da bulunuyor. Bu özellik ABD’deki akıllı saat sahipleri tarafından kullanılabiliyor. Ancak Apple işleri daha da ileri götürme niyetinde. Bunun için Johnson & Johnson ile birlikte bir çalışma başlattı. Araştırma kapsamında saatin kalp krizi riskini tespit edip etmediğine dair olasılıklar araştırılacak.

Geçtiğimiz kasım ayında Apple, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortaklaşa proje başlatmıştı. Bu proje Apple’ın düzensiz kalp ritmlerini saatin kalp hızı ölçeriyle tespit eden Apple Heart Study uygulamasının geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Yeni çalışmada ise Apple ve eczacılık devi, akıllı saatin atriyal fibrilasyon veya AFib’i erken teşhis edip edemeyeceğini görmeye çalışacak. AFib, kalp krizinin en önemli nedenlerinden bir tanesi. ABD’de 2.2 milyon kişiyi etkilediği ve yılda 130 bin civarında ölüme yol açtığı söyleniyor. Daha da kötüsü atriyal fibrilasyonun yüzde 30’luk bir kısmı, hayatı tehdit edici duruma gelinceye kadar rapor edilmiyor. Sonuç olarak tedavi için geç kalınabiliyor.

Apple COO’su Jeff Williams, şirketin akıllı saat sayesinde zamanında atriyal fibrilasyon tanısı konulan kişilerden düzenli olarak teşekkür mektupları aldığını söylüyor. Bu da şirketin söz konusu koşulla ilgili daha fazla çalışma yapmak için istekli olduğunu açıklıyor.

Johnson & Johnson ile yapılan çalışma en az 65 yaşında olan ve atriyal fibrilasyon tespiti için çeşitli bileşenler barındıran Apple Watch Series 4 takan insanlarla sınırlı tutuluyor. Apple’ın en son nesil akıllı saatinde düzensiz kalp ritm bildirimleri ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay almış EKG uygulaması da bulunuyor.

Ortak araştırma bu yıl içinde başlayacak. Yakında daha detaylı bilgilerin verilmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER