Manşetler

Apple Watch güncellemesi uyku takibi gibi eksik özellikleri beraberinde getirebilir

apple-watch-090415

Apple’ın ilk akıllı saati Apple Watch’un eksiklerini tamamlamak adına kolları sıvadığı söyleniyor. 9to5Mac sitesinde yer alan habere göre, gelişmiş üçüncü taraf desteği ve kayıp saatin bulunması için geliştirilen bir yol güncellemeyle sunulacak yenilikler arasında bulunuyor. Bunlara ek olarak, uyku takibi gibi sağlıkla ilgili özelliklerin de güncelleme aracılığıyla kullanıcılara sunulması bekleniyor. Ancak sağlık temalı bazı yeniliklerin yapılabilmesi için yeni br donanıma ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte fayda var. Söz konusu özelliklerin gelişiminin ne aşamada olduğu henüz bilinmiyor. Gelişim sürecinin 2015 içinde tamamlanamayabileceği belirtilse de, Apple’ın eksiklerini kapatmak için erken harekete geçmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Şirket geçmişte üçüncü taraflara bileşen izni vermekte oldukça yavaş kalmıştı.

Üçüncü taraf uygulamaların Apple Watch’un arayüzündeki bileşenlere erişiminin ilk duraklarından birisinin Twitter olabileceği söyleniyor. 9to5Mac’in haberine göre, Apple halihazırda söz konusu Twitter bileşeninin yüklü olduğu bir Watch OS’i test ediyor. Apple tarafından ‘komplikasyon’ olarak adlandırılan bu bileşenin küçük versiyonunda okunmamış bahsedenlerin görüntüleneceği, büyük versiyonunda ise bahsedenin tamamına yer verileceği söyleniyor.

Twitter’ın ‘komplikasyon’ geliştirmesinin tüm üçüncü taraflara aynı hakkı tanımayabileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Apple’ın söz konusu bileşenlerin gelişimini üçüncü taraflarla birlikte üstlenebileceği söylenirken, şirketin geçmişte Twitter’a iOS için de bazı ayrıcalıklar sağladığını unutmamak gerekiyor.

Apple’ın üzerinde çalıştığı bir diğer Apple Watch özelliğinin ise kayıp saatlerin tespitiyle ilgili olduğu söyleniyor. 9to5Mac’in haberinde söz konusu özelliğin ‘Saatimi Bul’ adını taşıyacağı ve bu özellik sayesinde Apple Watch’un hem takip edilebileceği hem de saatin uzaktan kilitlenebileceği ve içindeki verilerin temizlenebileceği belirtildi. Bu özelliğin nasıl yönetileceği ise şu an için belirsizliğini koruyor. Zira Apple Watch’un bir iPhone ile eşleşmiş biçimde çalışması gerekiyor. 9to5Mac’e göre, mevcut Apple Watch serisinde bu özelliği uygulamak mümkün olmayabilir.

9to5Mac’in haberiyle Apple Watch’un eksik kalan sağlık özelliklerinin akıbeti de biraz daha netleşiyor. Apple Watch resmiyet kazanmadan önce akıllı saatin çok sayıda sensörle birlikte geleceği öne sürülmüş, ancak günün sonunda Apple Watch sadece bir kalp atış hızı sensörüyle birlikte gelmişti.

Sağlık özellikleri konusunda bir yol haritası oluşturduğu anlaşılan Apple’ın yeni Apple Watch modelleriyle birlikte sağlık konusundaki kapasitesini artırması öngörülüyor. Kan basıncı ve uyku takibinin kısa vadede Apple Watch’a eklenmesi beklenen özellikler arasında bulunduğu ifade edilirken, kan şekeri takibinin uzun vadeli özelliklerden biri olduğu belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER