Teknoloji

Apple Watch en çok satan giyilebilir ürün olmaya devam ediyor

apple watch series 3

Apple yılın ikinci çeyreğinde de akıllı saat ve giyilebilir ürün pazarının zirvesindeki yerini korudu. IDC’nin rakamlarına göre, Cupertino merkezli şirket 4.7 milyon Apple Watch satarak yüzde 17’lik payıyla küresel giyilebilir ürün pazarında birinci sıranın sahibi olmayı sürdürdü. Apple’ı yüzde 15 ile Çinli Xiaomi izledi. Fitbit, Huawei ve Garmin ise ilk beşi tamamlayan diğer üreticiler oldu.

IDC’ye göre, tam teşekküllü akıllı saatlere olan ilginin artması insanları Apple ürünlerine yöneltiyor ve daha düşük maliyetli egzersiz bilekliklerine olan ilgiyi azaltıyor. IDC bunun tüketici elektroniği ürünleri için doğal bir döngü olduğunu, egzersiz ve zindelik odaklı ürünlerin hâlâ gelecekte bir yere sahip olduğunu vurguluyor.

IDC’nin giyilebilir ürünlerden sorumlu araştırma direktörü Ramon T. Llamas, son verileri şu ifadelerle değerlendirdi: “Basit giyilebilir ürünlerdeki düşüş son birkaç çeyrektir devam ediyor. Ancak bu durum onların artık giyilebilir ürün pazarında bir yerinin olmadığı anlamına gelmiyor. Pazar içinde hâlâ pahalı olmayan ve basit giyilebilir ürünlerin tercih edildiği çok sayıda segment bulunuyor. Burada egzersiz bileklikleri ve hibrit saatler ilgi görüyor.”

IDC’nin verileri yeni bir durumu ortaya koymuyor. Akıllı saatler bir süredir Fitbit ve Jawbone’un basit egzersiz bilekliklerinin popüler hâle getirdiği giyilebilir ürün pazarını domine ediyor. Bu durum, Apple’ın 2015’te girdiği giyilebilir ürün kategorisinde nasıl bir değişim yarattığını da gözler önüne seriyor. Apple’ın neden her yıl yeni Apple Watch modelleri tanıttığı da bu tablo sayesinde daha iyi anlaşılıyor.

IDC, Apple’ın satışlarında itici gücün LTE destekli Apple Watch 3’e olan ilginin olduğunu belirtiyor. Bu modelin fiyatında yapılan indirimler de ikinci çeyrekteki tablonun oluşmasında etkili olurken, yenilenen Watch 3’lerin satışa sunulması Apple’ın bu ivmeyi koruyabileceği anlamına geliyor.

Apple Watch 4, büyük ihtimalle önümüzdeki hafta gözler önüne çıkacak. Sızan görüntüler yeni modelde daha büyük bir ekranın bulunacağını ve saatin daha farklı özelliklere sahip olabileceğini gösteriyor. Apple’ın yeni akıllı saat duyurusu için 12 Eylül’ü beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER