Teknoloji

Apple Watch akıllı saat pazarında zirvedeki yerini koruyor

ios 14.5 apple watch series 7

İnsanların kişisel zindelik ve sağlıklarını takip konusunda biraz daha hassas hâle gelmesine paralel olarak akıllı saat satışları da artmış durumda. Büyüyen pazarın zirvesinde ise uzun süredir olduğu gibi Apple Watch yer alıyor. 2021’in ilk çeyreğinde bu durum değişmezken, Google’ın Wear OS platformu için de henüz tren kaçmamış gibi görünüyor.

Araştırma şirketi Counterpoint Research’ün verilerine göre, akıllı saat pazarı 2020’nin ilk çeyreğine kıyasla yüzde 35 oranında büyüdü. Counterpoint bu artışın sebepleri üzerinde durmasa da, yukarıda da belirttiğimiz gibi insanların sağlık konusunda daha hassas hâle gelmesi söz konusu artışın birinci faktörü olarak öne çıkıyor.

Counterpoint’in raporu, Apple Watch’un yüzde 30.3 olan pazar payını 33.5 seviyesine çıkararak zirvedeki yerini koruduğunu gösteriyor. Samsung’un pazar payı yüzde 8.5’ten yüzde 8’e gerilese de, pazardaki genel büyüme şirketin satışlarının arttığı anlamına geliyor. Huawei ise yüzde 10.1 olan payı yüzde 8.4’e gerilese de ikinci basamağı kaptırmamayı başardı.

İşletim sistemlerine bakıldığında Wear OS’in varlığı çok belirgin olmasa da, bu durum yakında değişebilir. Google ve Samsung’un akıllı saat pazarındaki iş birliğine dikkat çeken Counterpoint, bu iş birliği sayesinde ortaya çıkacak yeni Wear OS platformunun pazar payının yüzde 15.7 seviyesine ulaşabileceği belirtildi.

Google’ın akıllı saat pazarına yönelik inadının etkileyici olduğu söylenebilir. Fitbit’i satın alan şirket, son olarak da Samsung iş birliğiyle hedeflerinden vazgeçmediğini bir kez daha göstermişti. Google’ın bu çabalarının Apple Watch hakimiyetini kırıp kıramayacağı zamanla görülecek.

İLGİLİ HABERLER