Teknoloji

Apple Watch 3 solunum oranını ölçme yeteneğine sahip olabilir

Apple Watch ve Apple Watch 2 için akıllı saatin yanı sıra sağlık ve zindelik takibi cihazı tanımlamasını kullanmak yanlış olmayacaktır. Ancak her iki cihaz da sağlık ve zindelik takibi konusunda biraz “kısıtlı” yeteneklere sahip. Ancak Apple Watch 3 ile birlikte bu durumun değişmesi yönünde önemli bir adım atılabilir.

Apple’ın yeni akıllı saatinin solunum oranını ölçme yeteneğine sahip olabileceği söyleniyor. Bu iddianın kaynağı ise Patently Apple sitesi tarafından ortaya çıkarılan bir patent dosyası. Cupertino merkezli şirket, söz konusu dosyada “Çoklu Bant Pletsimografisi ile Solunum Oranını Ölçmek” adını verdiği bir sistemi anlatıyor.

Nabız oksimetresinden bir PPG sinyali alacak olan sistem, ışık yayıcısını ve sensörünü kullanarak kanın insan derisine olan dışınlamasını ölçecek.

apple watch 3

Apple’ın patent dosyasında oldukça teknik bir dille anlatılan bu fikir yeni değil. Ancak daha önceki çözümlerde vücudun hareket hâlinde olması, kalp atış hızı sinyallerindin alınmasında sıkıntıya yol açabiliyordu. Apple bu sorunu bir yerine iki ışık sensörü kullanarak çözmeyi amaçlıyor. Böylelikle sinyaldeki gürültülerin önlenmesi öngörülüyor.

Apple Watch 3 yeni sistemle birlikte gelebilir mi?

Eğer sistem başarıyla çalışırsa, Apple biyometrik değerlerin doğru okunması konusunda önemli bir aşama kaydetmiş olacak. Patentte teknolojiyi taşıyan cihazın bileğe takılabileceğinin belirtilmesi ise Apple Watch’un gelecekte bu sisteme sahip olabileceğini gösteriyor.

Burada gözler ilk olarak Apple Watch 3’e çevriliyor. Sonbaharda tanıtılması beklenen saatte uyku takibi ve kan şekeri ölçümü gibi özelliklerin olabileceği söyleniyor. Solunum oranı ölçümü kulağa biraz iddialı gelse de, tamamen ihtimal dışı görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER