Teknoloji

Apple VR’ı iki yıl içinde “Made for iPhone” programına ekleyecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple vr

Apple VR (sanal gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) alanlarında son dönemde gerçekleştirdiği işe alım ve satın almalarla dikkatleri bir kez daha üzerinde toplamıştı. Piper Jaffray analisti Gene Munster, iPhone üreticisinin önümüzdeki iki yıl içinde sanal ve artırılmış gerçeklik sahalarında iOS’i merkeze alarak önemli sıçrama yapacağını iddia ediyor.

Munster’in AppleInsider sitesi tarafından ele geçirilen araştırma notunda, mevcut satın almalar ve işe alımlar doğrultusunda iOS ekosisteminin 2018 itibarıyla sanal ve artırılmış gerçeklik desteği sunabileceğini belirtti.

Munster’ın analizinde LinkedIn yoluyla elde ettiği bazı ilginç verileri de paylaşıyor. LinkedIn bilgilerine bakıldığında halihazırda Apple bünyesinde artırılmış gerçeklik üzerinde çalışma geçmişi bulunan 141 kişi çalışıyor. Söz konusu rakam Microsoft’ta 425’e, Google’da ise 267’ye çıkıyor. Microsoft şu sıralarda “artırılmış gerçeklik başlığı” olarak tanımlanabilecek Windows tabanlı HoloLens konusunda önemli aşamalar kaydetmiş durumda. Apple’ın transfer ettiği artırılmış gerçeklik geçmişli çalışanlar arasında HoloLens projesinde görev yapmış bir ses mühendisi de bulunuyor.

Artırılmış ve sanal gerçekliği bir araya getiren ürünler, genellikle “karışık gerçeklik giyilebilirleri” şeklinde niteleniyor. Apple’ın temel ilgi alanını da bu kategori oluşturuyor. Yerleştirilmiş kameralar, sensörler ve holografik görüntülerle gerçekliği bir araya getiren gelişmiş optik aksesuarları, söz konusu kategoriye dahil edilebilecek ürünler arasında yer alıyor. Şirketin konuya ilişkin mevcut fikri mülkiyet portföyünde ise hem Ar-Ge çalışmaları sonucunda gerçekletirilen teknolojiler hem de 2013’te PrimeSense’in satın alınması yoluyla elde edilen patentler bulunuyor. Cupertino merkezli şirketin daha fazla satın alma yoluyla bu konudaki tekliflerini genişletmesi de muhtemel gözüküyor.

10 yıl içinde Z jenerasyonunun gerçekliği yetersiz bulmaya başlayacağını söyleyen Munster, “yetersiz gerçeklik” konseptinin bir kanıtı olarak günümüzdeki akıllı telefon kullanımının gösterilebileceğini belirtti.

Modern akıllı telefonlarla eş değer seviyede fiyatlandırılmış giyilebilir aksesuarların sayısının artmasıyla birlikte kişisel teknolojide trendin akıllı telefonlardan artırılmış ve sanal gerçeklik cihazlarına kayması muhtemel olarak değerlendiriliyor. Munster, şu an için VR’ı Apple Watch’ı gördüğü gibi, yani iPhone için bir çevre teknolojisi olarak niteliyor.

Munster’ın Apple VR ve AR çalışmalarına dair en ilginç öngörüsü ise şirketin bu alanlar için geliştirilen aksesuarları “Made for iPhone” programı kapsamına alacağı. Söz konusu öngörünün gerçeğe dönüşmesi durumunda, üçüncü taraf üreticilerden iPhone ve iPad’e sanal gerçeklik katmanı ekleyen aksesuarlar görmek mümkün olacak. Bu da iPhone’lar için de Samsung Gear VR benzeri bir ürün görebileceğimiz anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER