Teknoloji

Apple Vision Pro, ön satışa sunulduğu ilk hafta sonunda beklenenden fazla talep gördü

apple vision pro

Apple’ın 3.499 dolarlık fiyat etiketiyle yurt dışında ön satışa sunduğu Apple Vision Pro sanal gerçeklik cihazı, herkese hitap eden bir cihaz değil. Gerçekten de, son ön sipariş tahminleri bu sanal gerçeklik tabanlı mekansal bilgisayar cihazının yavaş bir başlangıç yaptığını yansıtıyor. Yine de, piyasaya sunulması planlanan ilk parti ürün hacminin üzerinde bir talep görmüşe benziyor.

Analist Min-Chi Kuo’nun ön sipariş envanterine ve gönderim süresine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, şirket geçtiğimiz hafta sonu 160.000 ile 180.000 arasında Vision Pro kulaklık sattı. Bu, cihazın piyasaya ilk çıkış tarihi olan 2 Şubat için hedeflendiği belirtilen 60.000 ile 80.000 birim ürünü düşündüğümüzde, Vision Pro’nun ön siparişler açıldıktan hemen sonra tükenmiş olması şaşırtıcı görünmüyor.

Bu olumlu bir haber gibi görünse de Kuo, teslimat sürelerinin ilk 48 saat içinde değişmemiş olmasının, profesyonel kullanıcılar ve teknoloji tutkunu kullanıcılar ön siparişlerini verdikten sonra talepte hızlı bir düşüşe işaret edebileceğini belirtti. Buna karşılık, iPhone siparişlerinde, genellikle ön siparişler açıldıktan 24 ila 48 saat sonra gönderim sürelerinde istikrarlı bir artış görüldüğünü de hatırlattı. Ancak elbette, Vision Pro şu anki durumuyla, özellikle YouTube, Spotify veya Netflix gibi bazı ana akım uygulamaların eksikliği göz önünde bulundurulduğunda, zaten ortalama bir tüketici için düşünülmemiş bir cihaz niteliğini taşıyor. 3.499 dolarlık başlangıç fiyatı da cabası, Bloomberg’den Mark Gurman’ın daha önceki bir haberine göre Apple, daha sonra 1.500 ila 2.500 dolar arasında daha ucuz bir model çıkarabilir.

Kuo, cihazın üst üretim rakamı olan 80.000 birim üzerinden tükendiğini belirtse de, bu sadece Apple’ın 1.2 milyar aktif kullanıcısının yaklaşık yüzde 0.007’sini oluşturuyor, bu da Apple Vision Pro’yu Cupertino’nun gözünde “çok niş”, yani sınırlı bir kullanıcı kitlesine hitap eden ürün hâline getiriyor Teknoloji devi, muhtemelen yine haziran ayında düzenlenecek bu yılın WWDC’sinden önce, artırılmış gerçeklik gözlüğü için talebi bir şekilde artırmak ve sürdürmek zorunda kalacak. Bu arada Apple, ABD’deki amiral gemisi mağazalarında demo alanları kurmakla meşgul, 25 dakikalık özel müşteri oturumlarıyla satışları artırmayı hedefliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER