Teknoloji

Apple, Vision Pro gözlüğü için havadan yazma teknolojisini gösteriyor

apple vision pro

Teknoloji devi Apple, yeni Vision Pro karma gerçeklik gözlüğü için WWDC 2023 kapsamında geliştiricilere sunduğu bir oturumda, gelecekte kullanıcıların başlığı kontrol etmek için nasıl çeşitli yöntemler kullanacağına dair detaylı bir bakış sundu. Bunlar arasında havada yazı yazmamızı sağlayacak sanal bir klavye de yer alıyor.

Apple’ın tasarım ekibinden iki üyenin yeni platform için uygulama tasarlama konusunda en iyi uygulamaları aktardığı bu oturumda, kullanıcıların başlığı kullanarak kullanıcı arayüzü öğelerine basitçe bakmaları ve ellerini kucağa rahatça bırakarak küçük el hareketleri yapmaları öngörülüyor. Ancak, Apple tasarımcısı Israel Pastrana Vicente, bazı işlemlerin doğrudan etkileşim gerektirdiğini kabul ediyor. Bu, kullanıcı arayüzü öğelerine dokunmayı (Apple’ın “doğrudan dokunma” olarak adlandırdığı özellik) içerebilir. Fiziksel klavyeler, trackpadler veya oyun konsolları kullanmayı da destekliyor.

Apple Vision Pro’nun sanal klavyesi

Sanal klavye hakkında konuşacak olursak, Apple tasarımcısı Eugene Krivoruchko, klavyeyi kullanırken bol miktarda görsel ve sesli geri bildirim sağlamanın önemli olduğunu belirtiyor. Bu, gerçek bir cihaza dokunmayla ilgili “eksik dokunsal bilgiyi” telafi ediyor. Klavyenin üzerindeyken tuşlar, parmak yüzeye yaklaştıkça daha parlak bir vurgu ile birlikte hover durumunu gösteriyor. Bu, bir yakınlık ipucu sağlar ve parmağı hedefe yönlendirir. Krivoruchko, “Dokunma anında, durum değişikliği hızlı ve duyarlıdır ve eşleşen bir mekansal ses efekti eşlik eder.” diyor.

Meta, yakın zamanda kullanıcıların menü düğmelerine veya sanal klavyelere dokunmalarını sağlamak için “doğrudan dokunma” adında benzer bir deneysel özelliği de yeni başlatmıştı. Ancak UploadVR, derinlik sensörleri sayesinde, Apple’ın Vision Pro’sunun, en azından bu yıl sonunda derinlik sensörü donanımlı Quest 3 gelene kadar, Meta’nınkinden daha hassas olabileceğini belirtiyor.

İlginizi çekebilir

Sesli giriş için de destek bulunuyor. Aynı geliştirici oturumunda, arama alanındaki mikrofon simgesine gözlerinizi odakladığınızda “Konuşarak Arama” özelliğini tetikleyeceğinizi belirtiyor. Bu, muhtemelen Vision Pro’ya entegre edilmiş altı mikrofondan ses verilerini çekecek.

Diğer sistem öğeleriyle etkileşim için de doğrudan dokunma kullanılabilir. Dokunmatik bir ekranla etkileşimde bulunuyormuşçasına dokunma ve kaydırma yeteneği bulunuyor ve bir Apple demo videosunda kullanıcının havada kalem hareketi yaparak bir kelime yazdığı ve Markup’ta bir kalp şekli çizdiği görülüyor. Kullanıcıların göz izlemeyi kullanarak jestleri artırmayı planladıklarını belirten Krivoruchko, “Fırça imlecini, bir fare işaretçisine benzer şekilde elinizle kontrol edersiniz, ancak tuvalin diğer tarafına bakıp dokunursanız, imleç oraya atlar ve tam bakış alanınıza iner. Bu, hassasiyet duygusu yaratır ve büyük tuvali hızla kapsama yardımcı olur.” diyor.

Apple’ın pahalı yeni Vision Pro başlığının uygulamada nasıl çalışacağına dair hâlâ birçok sorumuz var. Bunların arasında, özellikle başka üreticilerin hareket denetleyicileriyle eşleştirme potansiyeli başta geliyor. Ancak bu tür geliştirici oturumları sayesinde, deneyim konusunda kafalardaki tablo netleşmeye başlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER