Teknoloji

Apple gelen talepler karşılığında veri teslim sürecinin nasıl işlediğini açıkladı

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın internet sitesine eklenen yeni bir sayfa şirketin ABD’de devletten gelen yasal veri teslim talepleri için izlediği süreci ortaya koyuyor. Söz konusu sayfa Apple’ın hangi verileri görebildiğini göstermesi bakımından da önem taşıyor. iOS cihazlarından iCloud gibi web servislerine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsayan bu rehber, resmi kurumların veri talebinde bulunmak için yasalara tamamen uyması gerektiğinin altını çiziyor.

apple-bina-logo

Bir Apple servisine kayıt olurken verilen isim, e-posta adresi, telefon numarası, adres gibi bilgiler yasal mercilere teslim edilebiliyor. Ancak şirket bu verileri doğrulamak için herhangi bir çaba sarfetmediğinin altını çiziyor. Kullanıcıların hem çevrim içi hem de fiziki Apple mağazalarına yaptığı ziyaretlere ait kayıtlar da teslim edilebiliyor. Dijital etkinlik kaydı bakımından bir hazine olan iTunes’taki kullanıcı hareketleri de talep gelmesi durumunda teslim edilen bilgiler arasında yer alıyor. Apple kullanıcıların iTunes üzerinden indirdikleri şarkı, albüm, film ve uygulamaların listesini çıkarabiliyor. Güncellemeler ve buluttan yeniden indirilen uygulamaların kaydını da tutan Apple, istendiği takdirde yetkili mercilere bağlantı kayıtlarını ve iTunes’a bağlanılan IP adreslerini de teslim edebiliyor.

iCloud hesabına erişim konusunda işler biraz daha sıkılaşıyor. Apple talep tarihinden 60 gün öncesine kadar zaman, tarih ve e-posta adreslerini içeren kayıtları sunabiliyor. Ancak e-postaların içeriğinin teslimi hiç kolay değil. Apple iCloud’da sadece hesapta tutulan e-postaların saklandığının, silinen e-postaları geri döndürmenin bir yolu olmadığının altını çiziyor. Şirket Fotoğraf Yayını, belgeler, kişiler, takvimler, hatta iOS yedeklemeleri konusunda da aynı yaklaşımı izliyor. Bu bilgiler Apple sunucularından silindikleri zaman sonsuza kadar yok oluyor.

Apple’ın yayınladığı rehberden resmi kurumların kayıp iPhone veya iPad’leri bulmak için kullanılan iPhone’umu Bul yazılımından faydalanamadığı anlaşılıyor. Apple uygulamanın kullanıldığı zamanlara ait bir bağlantı kaydını teslim edebilse de, GPS üzerinden konum takibine izin vermiyor. Kilitli cihazlardan sadece SMS geçmişi, fotoğraf, video, kişiler, arama kaydı, sesli kayıt gibi verilerin çekilebileceğini belirten Apple, üçüncü taraf uygulamalara ait verileri çekmenin mümkün olmadığını vurguluyor. Şirket FaceTime ve iMessage verilerinin sıkı biçimde şifrelendiğini ve erişilemez olduğunu daha önce duyurmuştu.

İlgili >> Apple

İLGİLİ HABERLER