Teknoloji

Apple veri paylaşımı projesinde internetin devlerine katıldı

apple veri paylasimi

Veri Transferi Projesi, geçtiğimiz yılın temmuz ayında hayata geçmişti. Proje, birinci yılın sonunda yeni katılımcılar ve özelliklerle genişliyor. Apple, veri paylaşımı projesinin yeni katılımcıları arasında en dikkat çekici isim olarak öne çıkıyor. Cupertino merkezli şirket, iCloud’a veri aktarımını ve iCloud’dan veri çıkışını kolaylaştıracak sistemler geliştirecek.

Veri Transferi Projesi, özü itibarıyla bir servisten diğerine veri aktarmayı kolaylaştıran açık kaynaklı bir proje. Projeyle Google Takeout ve Facebook Access Your Information gibi veri aktarım araçlarının birbirleriyle uyumlu hâle gelmesi hedefleniyor.

Hâlihazırda söz konusu araçlarla veriler doğrudan sabit diske indirilebiliyor. Ancak Veri Transferi Projesi’nin kodu sayesinde doğrudan servisler arasında veri paylaşımı yapılabilmesi öngörülüyor. Bu sayede kullanıcıların ekstra bir araca gerek kalmadan ve veri sızıntısı riskini azaltarak Facebook’taki fotoğraflarını Google Fotoğraflar’a göndermesinin önü açılmış olacak.

Apple veri paylaşımı projesinde Facebook, Google ve Twitter ile buluşuyor

Facebook, Google, Microsoft ve Twitter, Veri Transferi Projesi için geçtiğimiz yaz imza atmıştı. Projeyle ilgili güncellemeler, bir yılı aşkın süredir GitHub aracılığıyla paylaşılıyor. Hâlâ altyapı çalışmaları üstüne odaklanan ekip, bu çalışmaların bazı servislerin işleyişinde kısa süreli sıkıntılara yol açabileceğini belirtiyor.

Yine de, son kullanıcının projenin nimetlerinden yararlanması çok uzak değil gibi görünüyor. Projede Google’ı temsil eden Jessie Chavez, bir yıllık süreçte kaydedilen ilerlemeden memnun olduklarını ve kullanıcılara yansıyacak özelliklerin de yakında duyurulacağını belirtti. Apple veri paylaşımı projesine katılım için acele etmese de, hamlesini doğru zamanda yapmış gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER