Bilim

Apple veri merkezini 2013 itibariyle sadece yeşil enerji kaynaklarıyla besleyecek

Apple, Kuzey Karolina’nın Maiden şehrinde bulunan veri merkezinin bu yıl sonu itibariyle tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışacağını duyurdu. Şirket 100 dönüme yayılmış, 20 megawatt’lık güneş ve 5 megawatt’lık yakıt hücresi güç sistemi için çoktan inşaata başlamıştı. Apple’ın tesis içindeki öz kaynakları enerji tüketiminin yüzde 60’lık bir kısmını karşılayacak, geri kalan yüzde 40’lık bölüm de bölgedeki rüzgar, güneş ve biyolojik gaz santrallerinden temin edilecek.

Her ne kadar inşası devam eden tesis LEED Platinum sertifikası almış olsa da, nisanda yayınlanan bir Greenpeace raporunda Apple’ın enerji tüketim tahminleri ve dış enerji kaynaklarının temizliği eleştiriliyordu. Microsoft da benzer eleştirilerden nasibini almıştı ve şirket bu ayın başında temmuz ayı itibariyle karbon tarafsızlığına erişmek yönündeki planlarını açıklamıştı.

Apple’ın Maiden’daki santralinde yer alan tesis, söz konusu sistemin tamamlanmasıyla birlikte dünyanın tamamen yeşil enerjiyle çalışan ilk veri merkezi olacak. Şirket Oregon ve Kaliforniya’daki diğer veri merkezleri için de benzer girişimleri duyurmuştu.

İlgili – Apple
İlgili – Bloomberg

İLGİLİ HABERLER