Bilim

Apple ve tedarikçileri 2030’a Kadar temiz enerjiye geçiyor

apple

Teknoloji devi Apple, 2030 yılına kadar tüm ürünlerini karbon nötr hale getirmeyi hedefliyor. Bu bağlamda, şirket küresel tedarik zincirini de karbonsuz bir geleceğe hazırlıyor. Şirketin Temiz Enerji Programı, 300’ü aşkın üretici tarafından destekleniyor ve bu, doğrudan üretim harcamalarının yüzde 90’ını oluşturuyor.

Apple, ABD, Avrupa ve Asya’da 50’yi aşkın yeni tedarikçiyle Temiz Enerji Programını genişletiyor. Programa katılan tedarikçiler, yalnızca teknoloji ürünleri üretmekle kalmıyor, aynı zamanda şirketin karbon ayak izini küçülterek gezegenimizi koruma görevine de katılıyorlar. Örneğin, Koreli tedarikçilerin sayısı bu yıl yaklaşık yüzde 30 artarak 23’e ulaştı.

Apple, üretimde yüzde 100 temiz enerji kullanmayı amaçlıyor, bu da şirketin karbon ayak izindeki en büyük emisyon kaynağını azaltacak. Şu ana kadar, tedarikçilerle birlikte 20 gigawatt’ın üzerinde yenilenebilir enerjiyi kullanıma dahil etmiş durumda.

Apple Watch serisinden tutun da iPhone modellerine kadar, tüm ürünlerin üretiminde temiz enerji kullanmayı hedefliyorlar. Aynı zamanda, geri dönüşüm teknolojilerine ve düşük karbonlu ürün tasarımına da yatırım yapılıyor. Bu yolla, Apple ürünlerinin üretim sürecinde çevre üzerindeki olumsuz etkiler azaltılıyor.

Apple, Restore Fund fonu ve 4.7 milyar ABD doları değerindeki Yeşil Tahvil gibi çevresel yaklaşımlara da yatırım yapıyor. Bu tür finansal enstrümanlar, çevresel sürdürülebilirliği teşvik ederken aynı zamanda karbon ayak izinin azaltılmasına da yardımcı oluyor.

Apple, tedarikçilerinin çevresel ilerlemesini yakından takip ediyor ve ilerlemelerini yıllık olarak izliyor. Şirketin 2022’de 13,7 gigawatt yenilenebilir elektriği tedarik zincirine dahil ettiği ve 17,4 milyon metrik ton karbon emisyonunun önüne geçtiği biliniyor.

Çoğu tedarikçi, Apple’ın enerji kaynaklarını tanımlama konusundaki destekleri sayesinde üretimlerinin dışında da karbondan arınmayı tercih ediyor. Bu, tüm sektör için umut verici bir örnek teşkil ediyor.

Apple’ın 2030 vizyonu, tedarikçileriyle birlikte yürüttüğü bu sürdürülebilir enerji projeleriyle giderek daha fazla somutlaşıyor. Şirket, yalnızca kendi iş süreçlerini değil, tedarikçilerini de sürdürülebilir bir geleceğe hazırlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER