Teknoloji

Avrupa Birliği’nden Apple ve Spotify kavgasında çözüm için uzlaşı işareti

apple ve spotify
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ve Spotify arasındaki hukuk mücadelesi 2019’dan bu yana devam ediyor. Avrupa Birliği’nin bu tekelcilik karşıtı anlaşmazlığı nasıl çözeceğine dair ilk işaret geldi. Hazırlanan rapor, AB’nin tarafları ABD’de Apple ve Epic Games arasında görülen davadakine benzer bir uzlaşmaya yönlendireceğini gösteriyor.

Spotify bundan dört yıl önce Apple’ı kendi müzik platformu Apple Music’e haksız şekilde avantaj sağladığı iddiasıyla Avrupa Birliği’ne şikayet etmişti. Spotify özellikle iOS cihazlar üzerinden başlatılan aboneliklerde Apple’a yüzde 30 komisyon ödemek zorunda kalmasının rekabete aykırı olduğuna ve bunun operasyonlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekmişti.

Buna ek olarak, Apple’ın App Store kuralları Spotify’ın potansiyel abonelerini diğer abonelik kanallarına yönlendirmesine de izin vermiyor. Komsiyon daha önce Spotify’ın haklı olduğuna dair bir ön karara varsa da, nihai bir karar açıklamamıştı.

Spotify geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager’e hitaben bir açık mektup yazarak baskıyı artırmıştı. Bu mektup Basecamp, Deezer ve Proton gibi platformların yöneticileri tarafından da imzalanmıştı.

Epic Games de 2020’de benzer bir suçlamayla Apple’ı dava etmişti. Cupertino merkezli şirket, Epic Games’in kendi ödeme çözümünü oyuna eklemesinin ardından Fortnite’ı App Store’dan kaldırmıştı. Dava da Apple’ın bu hamlesinin ardından açılmıştı. Bu dava, geliştiricilerin uygulama içinden farklı ödeme seçeneklerine yönlendirme yapmasına izin veren bir kararla sonuçlanmıştı.

Aynı uzlaşma Avrupa’da da sağlanabilir gibi görünüyor. The Financial Times’ın haberine göre, Spotify’ın şikayetinin ardından başlatılan soruşturmanın kapsamı da daraltıldı. Artık bu soruşturmada uygulama içinde harici bir ödeme bağlantısı sunulup sunulamayacağı konusuna odaklanılacak.

Bu da Apple hakkındaki tekel suçlamalarının sınırlandırıldığı anlamına geliyor. Şirket artık alternatif ödeme seçeneklerinin geliştiriciler tarafından duyurulmasını engelleyemeyecek gibi görünüyor.

Apple ve Spotify baltaları gömecek mi?

Apple ve Spotify arasındaki davada her iki tarafı da memnun edebilecek türden bir sonuca ulaşılmışa benziyor. Yine de, sürecin nasıl şekilleneceğini görmek için önümüzdeki günleri beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER