Teknoloji

Apple ve Samsung yakında yeniden mahkemede karşı karşıya gelecek

apple ve samsungApple ve Samsung arasındaki bitmek bilmeyen patent ihlâli davasında yeni perde, 14 Mayıs’ta açılacak. İki şirket, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Kuzey Bölge Mahkemesi’nde bir kez daha karşı karşıya gelecek.

İki şirket arasında uzun yıllardır devam eden davada, Samsung 2012’de 1 milyar dolar ceza ödemeye mahkum edilmişti. Ancak ilerleyen yıllarda söz konusu ceza miktarı 548 milyon dolara kadar inmişti. Cezadan tamamen kurtulmak için mücadelesini sürdüren Samsung, süreci 2015’te ABD Yüksek Mahkemesi’ne kadar taşımıştı. Güney Koreli şirket patent ihlâli tazminatının satılan toplam cihaz sayısına göre değil, cihazlardaki patent ihlâli yapılan bölüm oranına göre hesaplanması gerektiğini savunmuştu.

Samsung’un bu savunmasını yerinde bulan ABD Yüksek Mahkemesi, dosyayı yeniden bölge mahkemesine göndermişti. Davanın hakimi Lucy Koh da ihlal edilen patentlerin telefonların satışlarında önemli bir payı olup olmadığını kanıtlamanın Apple’ın yükümlülüğünde olduğunu belirtmişti. Eğer Apple bu konuda mahkemeyi ikna etmeyi başarırsa, daha önce olduğu gibi yeniden yüksek bir tazminat miktarı almaya hak kazanabilir. Hakim Koh, orijinal davanın jürisinin talimatlar konusunda iyi bilgilendirilmedikleri gerekçesiyle Samsung aleyhine ön yargılı olduklarını da kabul etti.

Apple ve Samsung’un üst düzey yöneticilerinin mahkemede ifade vermesi beklenmiyor. Ancak Apple’ın tasarım şefi Jony Ive ve pazarlama şefi Phil Schiller’in daha önce verdikleri yeminli ifadelerin mahkeme tutanağına geçirebileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER