Teknoloji

Apple ve Samsung üst sınıf telefon pazarında zirveyi bırakmıyor

ios 13.1 beta
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Araştırma şirketi Counterpoint Research tarafından açıklanan verilere göre, küresel akıllı telefon sevkiyatları 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 5 oranında azaldı. Pazardaki genel küçülmeye rağmen, üst sınıf telefon pazarındaki hatırı sayılır büyüme dikkat çekerken; bu büyümeden aslan payını yine Apple ve Samsung almış gibi görünüyor.

Temmuz, ağustos ve eylül ayları boyunca satış fiyatı 400 dolar veya üstünde olan akıllı telefonlar, pazarın yüzde 22’lik kısmını oluşturdu. Bu oran, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19’luk bir artış anlamına geliyor. 2018’in üçüncü çeyreğinde söz konusu kategorideki satışlardan neredeyse yüzde 50’lik payı iPhone ile Apple aldı. Apple’ı yüzde 22 ile Samsung izlerken, üçüncü sıradaki Huawei de yüzde 12’lik payı ile ilk kez çift haneli oranları görmüş oldu.

Bu segment kendi içinde parçalara ayrıldığında ise ortaya biraz daha farklı bir tablo çıkıyor. 400-600 dolar bandındaki telefonların oluşturduğu kategoride Samsung yüzde 25’lik pazar payıyla zirvede yer alıyor. Apple ve Huawei de yüzde 21 ve 17’lik pazar paylarıyla Samsung’u izliyor. Vivo ve Oppo, Çin’deki popülariteleriyle ilk beşi tamamlıyor. Xiaomi ise altıncı sırada yer alıyor.

600-800 dolar arası fiyatlarla satılan telefonlara bakıldığında ise Apple ve Samsung’un toplamda yüzde 82’lik bir pazar payına sahip olduğu görülüyor. 800 dolar üstü fiyata sahip telefonlarda ise Cupertino merkezli şirket tek başına kalmışa benziyor. 2017’nin sonunda piyasaya çıkan iPhone X ve geçtiğimiz yıl satışa sunulan iPhone Xs ve Xs Max ile Apple’ın bu kategorideki payı yüzde 79’a ulaşmış durumda.

İLGİLİ HABERLER