Teknoloji

Apple ve Samsung sızan lisans anlaşması nedeniyle karşı karşıya

Apple ve Samsung arasında yaşanan çekişme mahkeme salonlarına taşınırken, iki şirketin hukuk departmanları da farklı bir noktadan bu kavgaya dahil olmuş durumda. Apple avukatları Samsung avukatlarını Apple’a ait gizli kalması gereken patent lisanslama anlaşmalarını dışarıya sızdırmakla suçlarken, mahkemeden hem Samsung hem de Samsung’un şirket dışı hukuk bürosu Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP. aleyhine yaptırım uygulanmasını talep etti.

apple-samsung-mahkeme-250812

Apple ve Samsung arasındaki nefes kesen davanın keşif sürecinin bir parçası olarak Apple; Nokia, Ericsson, Sharp ve Philips ile yaptığı lisanslama anlaşmalarını Samsung’a iletmişti. Söz konusu anlaşmaların üzerine ”Sadece Avukatlar Görebilir” damgası yer alırken, mahkeme kararı altında iletilen belgelerin sadece ilgili hukuk ekibi tarafından görülebilmesi de standart bir uygulama olarak değerlendiriliyor.

Ancak iki şirket arasında geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen duruşmalarda Samsung ekibinin olası bir patent ihlali durumunda kendilerinin ödeyeceği patent miktarının hesaplanması için uzmanlığına başvurduğu Dr. David J. Teece’nin raporunda bu gizli lisans anlaşmalarında yararlandığı, dolayısıyla Samsung’un standart uygulamanın dışına çıktığı anlaşılmıştı. Samsung’un avukatlarından John Quinn bunun yanlışlıkla yapılan bir bilgi paylaşımı olduğunu belirtmiş ve protokole uymadıkları için pişmanlık duyduklarını dile getirmişti.

Teece tarafından hazırlanan ve bir internet sayfasına yüklenen rapora erişim için bazı Samsung çalışanlarına giriş bilgisi gönderilirken, raporun farklı versiyonlarının da bazı Samsung yöneticilerine doğrudan e-postayla iletildiği öğrenildi. Apple avukatı William Lee’ye göre, söz konusu rapor yetkisi olmayan 223 kişi tarafından görüldü. Lee bunların bir kısmının Samsung çalışanı, kalanlarının ise hukuk bürosu çalışanı olduğunu belirtti.

Apple’ın iddialarında en dikkat çekici nokta ise 4 Haziran 2013’te Samsung ve Nokia arasında gerçekleştirilen patent lisanslama görüşmelerinde Apple ve Nokia arasındaki anlaşmanın bir koz olarak kullanılması oldu. Şirket bu konuda Nokia’nın fikri mülkiyet sorumlusu Paul Mellin’in açıklamalarını kaynak olarak gösterdi. Samsung cephesi ise Apple’ın iddialarını reddetti. Davaya bakan sulh hakimi Paul Grewal ise her iki tarafı da yeterli bulmayarak kararını ileri bir tarihe erteledi.

İlgili >> Apple Dilekçesi, Samsung Savunması, Paul Grewal’ın Kararı

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER