Teknoloji

Apple ve Samsung SIM kartların ortadan kalkmasına destek veriyor

sim-kart-230215

Bildiğimiz hâliyle SIM kartlar çok yakında ortadan kalkabilir. Financial Times’ın haberine göre Apple ve Samsung, mobil operatörlere yeni bir SIM kart standardı geliştirmekte ve bunun uygulamasında yardımcı olmak için görüşmeler yapıyor. Bu yeni SIM kart standardı sayesinde mobil servis sağlayıcıları arasında geçiş daha kolay hâle gelecek.

Haberde bu yeni standart için gömülü SIM veya kısaca e-SIM tanımlaması yapılıyor. Bu SIM kart telefonun içinde kalacak ve tüketicilere yeni bir SIM kart edinmeden mobil operatörler arasında değişiklik yapma fırsatı sunacak. Şu anda olduğu gibi tek bir SIM kart tek bir mobil operatöre bağlı olmayacak. Ayrıca telefon veya mobil operatör değiştirmek için SIM kart değişikliği yapma zorunluluğu ortadan kalkacak, mobil servisle ilgili tüm ayarlamalar cihazın arayüzü üzerinden yapılacak.

 

Yeni standardın 2016 yılında hazır olması bekleniyor, ancak Apple’ın bu yeni standart tarafında daha önceden adım attığını görmüştük. Geçen yıl çıkarılan LTE destekli iPad’lerde Apple SIM olarak adlandırılan, kullanıcılara birden fazla mobil operatör arasında seçim yapma ve bazı durumlarda istedikleri mobil operatöre geçiş sağlama fırsatı sunan SIM kartı kullanıma sunmuştu. SIM kart yuvalarını kaldırmak üreticilere cihazlarını daha da inceltme fırsatı sunabilir, ne var ki, aradaki farkın çok fazla olmamasını da beklemek gerekiyor. Financial Times Apple SIM’in henüz ortadan kalkmasını beklemediklerini, e-SIM gelmeden önce iPhone’da da görülmesinin muhtemele olduğunu yazıyor.

Mobil operatörleri temsil eden kuruluş olan GSM Birliği Financial Times’a, mobil operatörlerin önemli bir bölümünün e-SIM’e geçişi desteklediğini kaydetti. Bunlar arasında AT&T, T-Mobile, Vodafone, Telefonica, Orange ve diğer uluslararası mobil operatörler bulunuyor. Birlik Apple ve Samsung’un yeni standardı geliştirmede destek verdiğini, ancak şirketlerin projeye dahil oluşu konusunda son kararın verilmediğini kaydetti. Apple ile ilgili olarak iyimserliğin korunduğunu, resmi anlaşma için işlemlerin sürdüğünü de dile getirdi.

Gömülü SIM kartların nasıl işleyeceğini, tüketicilerin bu yeni teknolojiyi nasıl karşılayacağını görmek ilginç olacak. Apple daha önce micro ve nano SIM kartlara geçişte öncü rol oynamıştı. Şirket bu seferde gömülü SIM kart teknolojisine de öncülük edecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER