Teknoloji

Apple ve Samsung arasındaki patent davasında karar çok yakında açıklanabilir

apple ve samsung
Apple ve Samsung arasındaki patent davasında düğüm yakında çözülecek

Apple ve Samsung arasında uzun yıllardır devam eden patent davasında nihai karar, önümüzdeki hafta itibarıyla açıklanabilir. 2011’de başlayan davada mahkeme heyeti birkaç kez karar almış, ancak yapılan itirazlar sonucunda kararlar değişmişti. Mahkemenin Samsung’u suçlu bulduğu gerçeği tüm kararlarda sabit kalsa da, Güney Koreli şirketin Apple’a ödeyeceği tazminat miktarı konusunda yaklaşık 6 yıldır kesin bir hükme varılabilmiş değil.

İki şirket arasındaki hukuk savaşının son halkasında mahkeme tazminat bedelinin hesaplanması konusunda karar vermeye çalışıyor. Bunun için ortada iki farklı yöntem bulunuyor. Birinci yöntemde tazminat bedeli Samsung’un Apple’ın patentlerini izinsiz kullandığı ürünlerden elde ettiği gelire göre hesaplanıyor. İkinci yöntemde ise Samsung tarafından ihlâl edilen patentin değerine göre toplam gelirden daha düşük bir yüzde verilmesi öngörülüyor. Apple birinci yöntemle hesaplama yapılmasınını savunurken, Samsung ikinci yöntemin doğru olduğunu iddia ediyor.

Davanın hakimi Lucy Koh, geçtiğimiz ay neden birinci yöntemin kullanılması gerektiğini kanıtlamanın Apple’ın yükümlülüğü olduğunu belirtmişti. İlk davada Samsung’un Apple’a 1 milyar dolardan fazla tazminat ödemesine hükmeden jüri ise Koh tarafından Samsung’a karşı önyargılı olarak tanımlanmıştı.

Apple ve Samsung arasındaki davada sona yaklaşılırken, tarafların beklentilerindeki uçurum da dikkat çekiyor. Apple orijinal kararda olduğu gibi 1 milyar dolarlık bir tazminat bekliyor. Samsung ise sadece 28 milyon dolar ödemesi gerektiğine inanıyor.

İLGİLİ HABERLER