Teknoloji

Apple ve Qualcomm arasındaki hukuk savaşı devam ediyor

qualcomm apple

Apple ve Qualcomm arasındaki uzun ve şiddetli patent anlaşmazlığında taraflar 2019’da uzlaşmıştı. Ancak hukuk savaşı henüz sona ermiş değil. Apple’ın şikayet dosyasındaki patentlerden birine Qualcomm’un itiraz etmesi nedeniye hukuki süreç arka planda işlemeye devam ediyor.

Apple uzun süre boyunca iPhone’lar için Qualcomm’dan modem yongaları satın almıştı. Bu modemlerde Qualcomm’un patentli teknolojileri kullanılıyor. Qualcomm da Apple’dan hem modemler hem de patentli teknolojiler için ayrı ayrı para alıyordu. Apple bir süre sonra bu çift ücret politikasına karşı harekete geçti.

İki şirketin de kendi pozisyonlarını çok ateşli şekilde savunması nedeniyle sürecin uzlaşmayla tamamlanmasının mümkün olmayacağı iddia edilmişti. Qualcomm Apple’ı şantajla suçlarken, iki şirketin CEO’larının görüşmesinin de çok gergin geçtiği belirtilmişti. iPhone Xs ve XR için Qualcomm Apple’a çip satmamış ve taraflar uzlaşmak yerine savaşmayı seçmişti.

Milyar dolarlık duruşmanın başladığı gün ise sürpriz bir gelişme yaşanmış ve iki şirket mahkeme dışında uzlaşmak için anlaşmaya varmıştı. Konuyla ilgili bir açıklama yapılmasa da, Intel’in 5G akıllı telefon modem üretimini bırakmasının ardından Apple’ın önünde Qualcomm’la uzlaşmaktan başka bir çare kalmamıştı.

Reuters’ın haberine göre, Qualcomm Apple’ın itirazıyla geçersiz kılınan patentlerinden birini geri almak için dosyanın yeniden açılmasını sağladı. Bu hamlenin ardından Apple ve Qualcomm arasındaki ilişkinin nasıl seyredeceği merak ediliyor. Ancak Apple’ın Qualcomm’a bağımlı kalmamak adına Intel’in mobil modem birimini satın aldığını da unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER