Teknoloji

Apple ve Qualcomm 15 Nisan’da mahkemede karşı karşıya gelecek

apple ve qualcomm

Apple ve Qualcomm, iPhone patent telifleri nedeniyle yaşadıkları anlaşmazlıkta uzlaşmayı kabul etmedikleri için süreç mahkeme salonuna taşınıyor. İki şirket arasındaki davanın ilk duruşması, 15 Nisan 2019’da ABD’nin San Diego şehrindeki federal mahkemede görülecek.

Qualcomm’un talebinin davanın şubat ayında görülmesi yönünde olduğu, ancak hakimin en mahkemenin takvimi hem de davanın karmaşıklığı nedeniyle nisan ayına duruşma tarihi verdiği belirtildi. Tarafların uzlaşmaya varabileceğine dair dedikodular da gündeme gelse de, Apple taraflar arasında uzun süredir bir görüşmenin olmadığını açıklamıştı.

Apple, Qualcomm’u kendisine kullanım lisansı verdiği patentler için iki kat ücret talep etmekle suçlamıştı. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm’un kendisine sattığı hücresel yonga setleri için de fazla para aldığını öne sürmüştü. Qualcomm ise uyguladığı fiyat politikasının geçerli ve yasal olduğunu savunuyor. Mobil yonga üreticisi, Apple’ın iPhone X’unun satışlarını durdurulması için başvuruda da bulunmuştu. Apple artık iPhone X’u sonlandırdığı için bu talebin sembolik olduğunu söylemek gerekiyor.

Apple ve Qualcomm arasındaki hukuk mücadelesi, oldukça uzun sürme potansiyeli taşıyor. Akıllara Apple ve Samsung arasındaki 7 yıllık davayı hatıratan süreçte Apple’a destek veren başka kuruluşlar da bulunuyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da Qualcomm aleyhine tekel iddiasıyla dava açmıştı. Söz konusu dava, 4 Ocak’ta başlayacak. Bu davanın sonucunun Apple’ın Qualcomm’a açtığı davayı da etkileyebileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER