Teknoloji

Apple ve Nokia’ya olan ilgilerini kaybeden Çinli tüketiciler gözlerini Samsung’a ve yerel üreticilere çevirdi

Araştırma şirketi Avanti’nin verilerine göre, Çin’de Apple’ın ”marka bilinirliği” oranında Samsung ile arasındaki fark yüzde 1’e indi. Akıllı telefon denince Çinli tüketicilerin aklına gelen markalar sıralamasında Apple yüzde 80.6’lık bir oran yakalarken, Samsung için bu oran yüzde 79.6 oldu. ”Gelecekte alınması öngörülen akıllı telefonlar” ve ”en çok kullanılan akıllı telefon markaları” kategorilerindeyse Apple Güney Koreli rakibinin gerisinde kaldı. HTC ve Nokia da Çin’de kan kaybeden şirketler arasında yer aldı.

apple-cin-iphone-260313

Huawei, Lenovo ve Xiaomi gibi Çinli üreticilerse ev sahibi avantajını kullanarak listelerde üst sıralara yükseldi. En çok kullanılan akıllı telefon markası kategorisinde 2012’nin lideri olan Nokia Samsung ve Apple’ın arkasına düşüp üçüncülüğe gerilerken, Huawei HTC’nin önünde dördüncü sıraya oturdu. Araştırma Çin’deki bazı ilginç eğilimleri de ortaya koydu. Pek çok Çinli tüketicinin bir sonraki akıllı telefonu için Xiaomi markasını tercih edeceği görülürken, bu eğilim üreticinin mevcut pazar payının oldukça üstüne çıkacağı mesajını veriyor. Bu durumun temel sebebinin ise Xiaomi Red Rice’a gösterilen yoğun ilgi olduğu düşünülüyor.

”Marka sadakati” konusundaysa listenin zirvesinde Apple yer alırken, Cupertino merkezli şirketi sırasıyla Samsung, Xiaomi, Nokia ve Huawei takip ediyor. Bu ilk beşin dışında kalan bir markaya ait akıllı telefon kullananların önemli bir kısmıysa bundan sonra Samsung markalı bir akıllı telefon almayı planlıyor. Özellikle HTC kullanıcıları arasında bu oranın yüzde 33.8’e çıkması dikkat çekiyor.

İlgili >> DigiTimes

İLGİLİ HABERLER