Teknoloji

Apple ve Microsoft’un şikayetleri üzerine AB Motorola hakkında tekel soruşturması başlattı

Motorola’nın, Apple ve Microsoft’un tekel suçlamaları üzerine, Avrupa Komisyonu tarafından soruşturulacağı bugün resmen açıklandı. Apple ve Microsoft şikayetlerinde Motorola’nın patentlerinin kullanımı esnasında standartların dışına çıktığını iddia ediyor. Yakında Google’a satışı tamamlanacak olan Motorola hakkında Apple ve Microsoft ilk şikayetlerini şubat ayının ortasında yapmışlar ve rakiplerini telefon, tablet ve oyun konsollarında sahip olduğu patentlerin kullanımı için fahiş fiyatlar istemekle suçluyor.

Microsoft’tan yapılan açıklamada, Motorola’nın kendilerinden Windows bilgisayarlarda ve Xbox 360 oyun konsollarında kullanılan video oynatıcı ve kablosuz bağlantı patentleri için alışılmış telif ücretin 1,125 katını istediği belirtilirken, anlaşmaya yanaşmamaları durumunda Motorola’nın kendilerinden söz konusu patentlerin kullanıldığı cihazları piyasadan çekilmesini talep ettiği de ifade edildi.

Apple cephesi de Motorola’yı patentleri için adil ve mantıklı olmayan telif ücretleri istemekle suçluyor. Henüz doğrulanmasa da, Motorola’nın 3G ve UMTS patentleri için Apple’dan cihaz başına % 2.25’lik bir pay talebinde bulunduğu konuşuluyor.

Avrupa Komisyonu tarafından tekel soruşturmasına maruz kalan tek şirket Motorola değil. Samsung hakkında da geçtiğimiz ocak ayında, patent portföyünü kötüye kullandığı gerekçesiyle bir soruşturma açılmıştı. Motorola hakkındaki iddialara fazlasıyla benzer nedenlerle açılan soruşturma halen devam ediyor.

İlgili – Slashgear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER