Teknoloji

Apple ve kitap yayıncılarına Avrupa Birliği soruşturması

Apple ve bir grup uluslararası yayınevi elektronik kitap alanında potansiyel tekel davranışları hususu nedeniyle Avrupa Komisyonu’nun soruşturma konusu oldu. Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin ve Macmillan gibi yayınevleri mercek altında. Bu şirketlerin Apple ile birlikte, Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı içinde rekabeti engelleyecek ya da buna neden olacak hukuka aykırı anlaşmalar ya da girişimlerde bulunup bulunmadığı araştırılıyor.

Avrupa Komisyonu e-kitap alanında tekelcilik girişimlerini Mart 2011’de araştırmaya başladı. Aynı zamanda Büyük Britanya Adil Ticaret Ofisi de paralel bir soruşturma başladı. O zamandan bu yana geçen sürede Büyük Britanya’daki kuruluş yönetimsel önceliklere bağlı olarak soruşturmayı bıraktı, ancak Avrupa Komisyonu’yla birlikte çalışacağını duyurdu.

Apple ve yayınevlerinin hangi hukuk dışı anlaşma veya girişimlere imza attığı konusunda bir bilgi verilmiyor. Yine de, Avrupa Birliği’nin kartelleri ve engelleyici ticari faaliyetleri yasaklayan tekelcilik karşıtı kanunlarına, bununla birlikte birim anlaşmalarının şartlarına ve karakterine aykırı düşecek davranışlarda bulundukları tahmin ediliyor.

Söz konusu soruşturma öncelikli statüsünü taşıyor. Ancak Avrupa Komisyonu’nun bu soruşturmayı ne zaman sonuca bağlayacağı konusunda kesin bir bilgi yok.

İlgili – Europa.eu

İLGİLİ HABERLER