Teknoloji

Apple ve GT Advanced’in yolları resmen ayrıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6-plus-inceleme-00001

iOS cihazlarının ekranında kullanılan safir camın üretimi için birlikte çalışan Apple ve GT Advanced’in yolları resmen ayrıldı. Tarafların yollarını dostça ayırdığı belirtilirken, ayrılık kararının GT Advanced’in mali sıkıntılarla boğuştuğu ve Apple ile olan anlaşmasından sıklıkla yakındığı bir dönemde gelmesi dikkat çekti. Anlaşmayı “baskıcı” olarak tanımlayan GT Advanced, fabrikasını çalıştırmak için gerekli üretim miktarına ulaşamazken; bu da Apple’ın 500 milyon dolarlık anlaşmanın ödemelerini durdurmasına neden oldu. Tarafların yollarını ayırmasının ardından, GT Advanced’in Apple’a ödeme yapmak adına ekipman satması gerektiği belirtildi.

Apple ve GT Advanced’in ayrılık anlaşmasının koşulları hakkında ortada somut bir bilgi bulunmasa da, GT Advanced’in Apple’a ödeme yapmak adına iki adet endüstriyel fırın satacağı iddia edildi. Söz konusu fırınlar dayanıklı safir camların ısıtılması için kullanılıyor. Bu fırınlar satışından elde edilecek gelirin GT Advanced’in Apple’a olan tüm borcunu kapatmaya yetmeyeceğini de ayrıca belirtmek gerekiyor. GT Advanced anlaşmanın koşullarını yerine getirememesinin ardından girdiği darboğaz nedeniyle iflasını açıklamıştı.

Fırınların satışından elde edilecek gelirin Apple’a aktarılmasının ardından taraflar arasındaki anlaşma sürecinin nihayete ermesi öngörülüyor. Apple’a ödeme yapmasının ardından Arizona’daki fabrikasındaki operasyonlarını yavaşlatacak olan GT Advanced, çalışanlarına işten çıkarma tazminatı ödeyebilecek. Ayrılık anlaşmasında GT Advanced ilerleyen dönemlerde Apple’a karşı herhangi bir yasal girişimde bulunmayacağının sözünü verdi. GT Advanced CEO’su daha önce Apple ile olan anlaşmalarından şikayet ettiği bir açıklamasında, Cupertino merkezli şirketi dava edebileceklerini dile getirmişti.

GT Advanced ile olan anlaşmasının sona ermesinin ardından Apple, safir cam üretimi için yeni bir iş ortağı aramaya başladı.

İLGİLİ HABERLER