Teknoloji

Apple ve Google’a İtalyan rekabet kurumundan ceza

apple m3

İtalya Rekabet ve Piyasa Otoritesi, yani kısaca AGCM, Apple ve Google’ın, bir kullanıcının verilerini ticari amaçlarla kullanmadan önce uygun şekilde onayını almadıkları gerekçesiyle 10 milyon avro (yaklaşık 140 milyon Türk lirası) para cezasına çarptırıldığını duyurdu. Her iki şirket de, verilerinin bu şekilde kullanılacağı zaman kullanıcıları doğru şekilde bilgilendirmemekle ve müşterilerin bilgilendirilmiş onay vermelerini engellemekle suçlanıyor.

Google, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, karara katılmadığını ve temyize gitmeyi planladığını söyledi. Bir temsilci, “İnsanlara bilgilerini yönetmeleri ve kişisel verilerin kullanımını sınırlamaları için basit kontroller veriyoruz ve tüketici koruma kurallarına tam olarak uymak için çok çalışıyoruz.” dedi. Apple ise konuyla ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.

Bu Apple’ın İtalyan kuruluştan bir hafta içinde aldığı ikinci ceza

Bu, Apple’ın hafta içinde İtalya’dan aldığı ikinci ceza oldu. Şirket geçtiğimiz salı günü de, Amazon ile birlikte, Beats ürünlerini Amazon’un İtalyan mağazasında kimlerin satmasına izin verildiğine dair kısıtlamalar getirdiği kısıtladığı için toplam 200 milyon avrodan fazla para cezasına çarptırılmıştı. İtalya’nın düzenleyici kuruluşu, iki şirket arasındaki 2018 tarihli bir anlaşmanın, yalnızca belirli bayilerin ürünleri Amazon.it’te satmasına izin verildiği anlamına geldiğini ve bunun AB rekabet kurallarını çiğnediğini de sözlerine eklemişti. Para cezasının yanı sıra, her iki şirkete de kısıtlamaları sona erdirmeleri gerektiği söylendi.

Hem Apple hem de Amazon, Reuters‘e salı günü verilen cezalara itiraz etmeyi planladıklarını söyledi. Apple, müşterilerin orijinal ürünler satın almasını garanti etmek için bunun gibi anlaşmaların yürürlükte olduğunu söyledi. Amazon ise cezayı orantısız ve haksız olarak nitelendirdi, Apple ile yaptığı anlaşmanın mağazalarında en yeni Apple ve Beats ürünlerini bulabilen İtalyan müşterilere fayda sağladığını, daha hızlı nakliye ve daha iyi fırsatlarla iki katından fazlasına çıkan bir katalogdan yararlanan İtalyan müşterilere fayda sağladığını ekledi.

10 milyon avroluk bir ceza Apple veya Google’ın bilançosuna etki etmeyecektir. Ne de olsa Apple, kısa süre önce son çeyrekte 83.4 milyar dolar gelir elde ettiğini, Google ise 65,1 milyar dolar kazandığını bildirmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER