Teknoloji

Apple ve Google Kodak’ın patentleri için güçlerini birleştirdi

Akıllı telefon arenasında birbirlerine rakip olan Apple ve Google söz konusu Kodak’ın görüntüleme patentlerinin kontrolünü ele almak olduğunda işbirliği yoluna gitti. Bloomberg’in haberine göre iki şirket bu haftanın başlarında Kodak’ın 1100 görüntüleme patentinin haklarını ele geçirmek için 500 milyon dolardan fazla bir parayı gözden çıkardı.

Bu yılın başlarında iflas başvurusunda bulunan Kodak patent portföyünü çeşitli şirketleri mahkemeye vermek amacıyla kullanıyordu. İlginçtir ki, Apple daha önce bu patentlerin birkaçı üzerinde hak iddia etmişti. Apple’ın bu hamlesi Kodak’ın Cupertino şirketini patent açık artırmasını engellediği gerekçesiyle mahkemeye vermesine neden olmuştu.

Şirketlerin bu tarz patent açık artırmaları için geçmişte gruplaştıkları görülmüştü. Örneğin geçen yıl Nortel’in patentleri 4.5 milyar dolar karşılığında Microsoft, Apple ve Research In Motion şirketleri tarafından oluşturulan bir konsorsiyum tarafından satın alınmıştı. Bu konsorsiyumun rakiplerinden bir tanesi de Google’dı, ancak arama devi karşı tarafın verdiği tekliften daha öte gidememişti.

Bloomberg’in belirttiğine göre hem Apple hem de Google bu yılın başlarında Kodak patentlerini satın almak için farklı konsorsiyumlar oluşturmuştu; Apple Microsoft ile, Google da çeşitli Android cihaz üreticileriyle işbirliğine gitmişti. Ancak iki şirket güçleri birleştirme kararı vermiş gibi görünüyor. Bakalım bu büyük güçbirliği amacına ulaşabilecek mi, onu da zamanla göreceğiz.

İlgili >> Bloomberg

İLGİLİ HABERLER