Teknoloji

Apple ve Google dijital vergilere fiyat artırarak karşılık verdi

apple google

Avrupa ülkeleri çok uzun süredir Amerikan teknoloji şirketlerinin vergi ödeme alışkanlıklarından rahatsız durumdaydı. Avrupalılar sayesinde milyarlar kazanan şirketlerin Avrupa ülkelerinde ödedikleri vergi miktarının düşüklüğü, politikacılar tarafından sıklıkla eleştirilmişti. Küresel bir vergi sisteminin olmaması nedeniyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler, özellikle teknoloji şirketlerini hedefleyen yeni vergiler duyurmuştu. Apple ve Google gibi teknoloji şirketleri, bu vergilere karşı çözümü vergi yükünü son kullanıcıya yansıtmakta buldu.

Bu fiyat artışının kullanıcılara yansıtıldığı ilk ülkelerden birisi İngiltere oldu. İngiliz hükümetinin yeni dijital hizmetler vergisinin yürürlüğe girmesinin ardından hem Apple hem Google hem de Amazon, İngiltere’deki kurumsal müşterilerine yönelik fiyat değişiklikleri gerçekleştirdi. Söz konusu vergi; arama motorları, sosyal medya servisleri ve çevrimiçi pazar yerlerinden elde edilen gelirlerden yapılan kesintiyi yüzde 2 oranında artırıyor.

Bu verginin yürürlüğe girmesinin ardından Apple, ülkede App Store geliştiricilerine ödeme yapma yönteminde değişikliğe gitti. Her satıştan devlete ödediği yüzde 20’lik KDV’nin üstüne yüzde 2’lik bir kesinti daha ekleyen şirket, kalan bedeli kendisi ve geliştiriciler arasında paylaşıyor. Google ise Google Ads ve YouTube üzerinden satılan reklamların bedelini yüzde 2 oranında artırdı. Amazon da 1 Eylül itibarıyla üçüncü taraf satıcılar üzerinden yapılan satışların üzerine yüzde 2’lik bir zam yaptı.

Bunun sadece İngiltere ile sınırlı bir durum olmadığını da tekrar belirtmekte fayda var. Aslında pek çok Avrupa ülkesi büyük şirketler için küresel bir vergi sisteminin getirilmesini istese de, ABD’nin bu topa girmemesi nedeniyle görüşmeler ilerlememişti. Bu nedenle İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkeler kendi yeni vergilerini getirmişti.

Türkiye de yeni vergiye fiyat artışıyla karşılık verilen ülkeler arasında bulunuyor. Apple, Türkiye’deki App Store fiyatların yeni Dijital Hizmet Vergisi nedeniyle yüzde 7.5 oranında artırıyor.

Apple ve Google gibi büyük şirketlerin ABD dışındaki ülkelerde gelen vergilere karşı fiyat artışıyla yanıt vermesi, son kullanıcılar adına üzücü bir durum olarak tanımlanabilir. ABD’nin küresel bir vergi sistemine mesafeli durması, büyük teknoloji şirketlerini bu konuda rahatlatan faktör olarak öne çıkıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER