Teknoloji

Apple, Google, Microsoft ve WhatsApp’tan İngiltere’nin sohbet okuma planına itiraz

apple imessage
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Aralarında Apple, Google, Microsoft ve WhatsApp‘ın da bulunduğu 47 şirket, İngiliz istihbarat örgütü GCHQ‘nun şifrelenmiş sohbet mesajlarına erişmesini mümkün kılacak yasa taslağına itiraz etti. Lawfare‘de yayınlanan açık mektuba imza atan şirketler; planlanan değişikliğin güvenliği göz ardı ettiğini, şifrelenmiş mesajlaşma servisine yönelik güveni tehlikeye atacağını ve insanların gizlilik ile ifade özgürlüğüne zarar vereceğini iddia ediyor.

GCHQ’nun teklifi ilk olarak geçtiğimiz kasım ayında gündeme gelmişti. Bir makale serisinde ortaya atılan bu fikir çerçevesinde GCHQ’nun ve diğer kolluk kuvvetlerinin sohbetlere “hayalet” olarak dahil olabileceği belirtilmişti. Bu fikrin GCHQ’nun resmi ajandasını yansıtmadığının da altı çizilmişti.

Söz konusu plan, istihbarat örgütlerinin de şifrelenmiş sohbet oturumlarında “CC’ye ekleneceği” ve kullanıcıların bu durumdan haberdar olmayacağı anlamına geliyor. Makalelerin yazarları, önerdikleri çözümün hâlihazırda uygulanan telefon dinlemesi gibi yöntemlerden daha fazla istilacı olmayacağını iddia etmişti.

Bu yaklaşım mevcut şifreleme protokollerinden arka kapıları çıkaracak olsa da, açık mektubun imzacıları kullanıcı güvenliğinin ve güveninin ciddi anlamda tehlikeye atılacağına dikkat çekiyor. Teklif edilen modellerin şifreleme yöntemlerinde değişiklik yapılmasını gerektireceğini belirten şirketler, sohbetteki kişilerin gizlenmesinin de kullanıcıları yanlış yönlendirmek olacağının altını çiziyor.

Apple, Google, Microsoft ve WhatsApp‘ın kaleme aldığı mektuba yanıt veren teklifin hazırlayıcılarından Ian Levy, bahsettikleri modelin varsayıma dayalı olduğunu ve bir tartışma başlatmayı hedeflediklerini belirtti. Levy, en iyi çözüme ulaşmak için taraflarla diyaloga devam edeceklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER