Teknoloji

Apple ve Google arasındaki anlaşmazlık kişisel bir hâl alıyor

Apple ile Google arasındaki anlaşmazlık giderek kişisel bir meseleye dönüşüyor. Bu fikir geçtiğimiz haftasonu New York Times tarafından dile getirildi.

Gazetenin “Apple’ın Google ile münakaşası kişiselleşiyor” başlığıyla yayınlanan yazı “Görünüşe göre güzel bir arkadaşlığın başlangıcıydı.” cümlesiyle başlıyor. Sektörü yakından takip edenlerle, yatırımcılarla, eski ve yeni çalışanlarla yapılan röportajlarla yazı destekleniyor. Microsoft’un çevrimiçi servisler ve mobil cihazlar alanında hakimiyet kurmasını engellemek isteyen Google ve Apple uyum içinde çalışıyorlardı. Ancak Apple’ın HTC’ye açtığı patent davası, bu davanın aslında Android’e ve Google’a karşı açılan savaşın bir işareti olduğu yorumlarına neden oldu. NYT’ye göre, çıkan bu münakaşanın esas sebebi ihanet, ya da diğer bir deyişle Jobs’un eski Apple yönetim kurulu üyesi Schmidt’in iPhone’a fiziksel ve teknolojik açıdan benzeyen telefonlar geliştirmek için elini cebine atmış olduğuna olan inancı.

2008 yılında Google’ın yerleşkesinde düzenlenen bir toplantıda Steve Jobs, Google yöneticilerine oldukça sert konuşarak, eğer iPhone benzeri, çoklu dokunma destekli ve kullanıcılara parmaklarını kullanarak cihazlarını kontrol etme imkanı tanıyan bir cihaz tasarlarlarsa, kendilerini mahkemeye vermekle tehdit etmiş. Görüşmede bulunan iki kişi bu tartışma için “şiddetli” ve “ateşli” yorumunu yapmışlar.

Bunun yanında NYT, Wired’da yer alan bir habere de atıfta bulunmuş. İlgili habere göre, Apple’ın CEO’su Steve Jobs, şirket çalışanları için düzenlenen bir konferansta Google’ın “Kötülük yapma” sloganını “saçmalık” olarak değerlendirmişti.

Egoların çarpışmasına XML’in arkasındaki mimar olan Tim Bray de bir blog yazısıyla katılıyor. Google’ın Android platformu için yazılım geliştirenlerin öncüsü olarak bir rol edinen Bray, Apple ile rekabet adına aşağıdakileri yazıya döküyor:

“iPhone’un mobil internetin geleceğine dair vizyonu tartışma, seks ve özgürlük gibi kavramları gözardı ediyor, ancak kimin ne bilebileceği ve kimin ne söyleyeceği konusunda da katı kısıtlamalar içeriyor. Sanki burası etrafı sivri dişli avukatlarla çevrilmiş Disney bahçesi gibi bir yer. Uygulama geliştirenler mülk sahibinin keyfine hizmet ediyor ve onun sinirinden korkuyor. Bundan nefret ediyorum.”

Tim Bray sözlerine şöyle devam ediyor:

“Açıkça görülüyor ki Apple bir yandan internet üzerinden kazanç sağlayacağınızı düşünürken bir yandan da hangi programların çalışacağını, yığının hangi parçalarına erişilebileceğini ve programcıların birbirlerine ne söyleyebileceğini kontrol edeceğini düşünüyor. Onların yanlış olduğunu düşünüyorum, bu işi de bunu kanıtlamak için bir şans olarak görüyorum.”

Jobs ve Schmidt arasındaki anlaşmazlık CNBC’nin analisti Jim Goldman tarafından da masaya yatırıldı. “Steve Jobs şu an Eric Schmidt’ten nefret ediyor.” görüşünün hakim olduğu bu yayında Android’in giderek artan pazar payının da Steve Jobs’u giderek daha fazla kızdırdığı yorumu yapıldı. İlgili videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Video: Jim Goldman’ın gözünden Steve Jobs-Eric Schmidt anlaşmazlığı

İlgili – New York Times
İlgili – Tim Bray

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER