Teknoloji

Apple ve Foxconn’a geçici işçi suçlaması

foxconn shenzhen

Apple ve Foxconn, Çin yasalarının izin verdiğinden fazla sayıda geçici işçi çalıştırmakla suçlanıyor. İki şirket, bu iddiayı kısmen de olsa kabul etti. Bloomberg’de yer alan habere göre, bu ihlâli uzun bir araştırmanın sonucunda China Labor Watch ortaya çıkardı.

China Labor Watch’tan ağustos ayında yapılan açıklamada, geçici işçilerin ağustos ayındaki iş gücünün neredeyse yarısını oluşturduğu belirtilmişti. Çin yasalarına göre, bu oranın yüzde 10’u geçmemesi gerekiyor. Her iki şirket de bu durumu düzeltme konusunda geçmişte söz vermişti.

Bu geçici işçilerin büyük kısmının staj yapan öğrenciler olduğu belirtiliyor. Ancak öğrenciler çıkarıldığında bile geçici işçilerin toplam iş gücü içindeki oranı yüzde 30 seviyesinde kalıyor. Apple’dan Bloomberg’e yapılan açıklamada, geçici işçilerin sayısının şirket standartlarını aştığı doğrulandı. Şirket, bu durumun düzeltilmesi için Foxconn ile birlikte çalıştığını belirtti.

Üçüncü taraflar tarafından bulunan geçici işçilerin baz maaşları, kadrolu işçilerden daha yüksek oluyor. Ancak China Labor Watch’a göre, kadrolu elemanların yararlandığı yan hakların önemli kısmına sahip olamıyor.

China Labor Watch tarafından tespit edilen ihlâller bununla sınırlı kalmıyor. Çalışma temposunun yükseldiği zamanlarda istifaların kabul edilmediğini belirten kuruluş, stajyer öğrencilere fazla mesai yaptırılmasının da yasalara aykırı olduğunun altını çizdi. Aylık fazla mesai süresinin normal sınır olan 36 saatin kat kat üstüne çıktığı ve 100 saate çıktığı belirtiliyor. Bazı çalışanlara fazla mesai ücretlerinin verilmediği de iddialar arasında yer alıyor.

Apple benzer suçlamalara maruz kalan tek şirket değil

Apple ise bu iddiaları kabul etmiyor. Apple’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İddiaların büyük kısmı yalan. Tüm çalışanlara tazminatları gerektiği şekilde ödenmiştir. Fazla mesai ücretleri ve bonusları da buna dahildir. Kimsenin zorla çalıştırıldığına dair bir kanıt yoktur. Stajyer öğrencilerimizin çalışma düzenlerine dair sorunlar da düzeltilmiştir.”

iPhone Xs ve Xs Max’in üretiminin iPhone X’a kıyasla daha zor olduğu belirtiliyor. Bu zorluk nedeniyle çalışan sayısının artırıldığı söyleniyor. China Labor Watch raporuna göre, Apple ve Foxconn her bir vardiyada 12 bin cihaz üretmeye çalışıyor. Amazon’un da kısa süre önce benzer bir iddiayla karşı karşıya kalmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER