EğlenceTeknoloji

Apple ve Epic arasındaki Fortnite savaşında tüm geliştiricileri ilgilendiren gelişme

Apple ve Epic arasındaki Fortnite savaşında tüm geliştiricileri ilgilendiren gelişme

Epic Apple’ın, geçen hafta Fortnite‘a yeni bir ödeme seçeneğini gizlice getirmesine misilleme olarak tüm iOS ve Mac geliştirici araçlarına erişimini kesmekle tehdit ettiğini söylüyor. Söz konusu durum nedeniyle Fortnite oyunu App Store’dan kaldırılmış ve Epic, Apple’a karşı epey kapsamlı bir dava dosyasıyla antitröst şikayetinde bulunmuştu. Apple aleyhine açılan davada, iOS uygulamalarının dağıtımına yasa dışı kısıtlamalar getirildiği iddia ediliyor.

Apple’dan Epic’e gönderilen bir mektuba göre Apple, Epic’in iki hafta içinde anlaşmaya aykırı olan ihlâlleri kaldırmaması durumunda oyun şirketinin Apple Geliştirici Programı üyeliğini sonlandıracak. Bu program, uygulamaların iOS cihazlarında dağıtılması veya Apple geliştirici araçlarının kullanılması için gerekli. Bu durumda Epic Mac uygulamaları için de gerekli olan onayı alamayacak. Sonuç olarak Mac cihazlarında da, Epic’in yazılımını yüklemek daha zor hâle gelecek ya da tamamen engellenecek. Apple, App Store dışında dağıtılıyor olsa bile, macOS’in daha yeni sürümlerinde çalıştırılmadan önce tüm uygulamaların kendisi tarafından onaylanmasını şart koşuyor.

Epic, Apple’a karşı ihtiyati tedbir talebinde bulunarak mahkemeden kendisine karşı getirilen bu sınırlamanın engellemesini istedi. Epic, ihtiyati tedbir emrinin gelmemesi durumunda, “nihai karar gelmeden çok önce onarılamayacak biçimde zarar göreceğini” söylüyor. Epic, “Apple’ın eylemleri Epic’in Fortnite kullanıcıları arasındaki itibarına onarılamaz bir şekilde zarar verecek ve ayrı Unreal Engine işinin geleceği için felaket olacaktır.” diye konuşuyor. Epic, indirilmiş fiyatları ve alternatif ödeme seçeneğiyle Fortnite‘ın App Store’a geri gelmesini de istiyor.

Apple, bu son hareketle ilgili yorum yapmayı reddetti. Şirketin bir sözcüsü, Apple’ın geçen hafta yayınladığı bir açıklamaya işaret ederek, Epic’in “App Store yönergelerini ihlal ederek talihsiz bir adım attığını” ve “bu ihlalleri çözmek için Epic ile birlikte çalışmak için her türlü çabayı göstereceğini” söyledi.

Epic’i geliştirici programından tamamen çıkarmak, zaten yüksek risk barındıran bir savaşın daha da şiddetlenmesine neden olacaktır. Geliştirici programı, Apple platformlarında uygulama yayınlamaya açılan bir kapı niteliğini taşıyor ve Epic’in Unreal Engine’inin her yerde bulunması, durumun Epic’in çok ötesine uzanan sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Unreal Engine, geliştiriciler tarafından yaygın olarak kullanılan, oldukça popüler bir ücretsiz oyun motoru. Apple’ın kendi Apple Arcade abonelik hizmetindeki pek çok oyun da Unreal Engine’e dayanıyor. Teorik olarak bu geliştiriciler, Apple’ın yazılıma erişimi kesmesi durumunda yeni iOS oyunları oluşturmak veya güncellemeler oluşturmak için zorlu bir mücadeleye girişmek zorunda kalacak.

Apple’ın hareketinin ne kadar zarar verici olacağını tam olarak bilmek mümkün değil, bu araçlar Windows’ta hâlâ varlığını koruyacak, ancak Epic bunu büyük ve korkunç bir olay olarak nitelendiriyor. “Devam eden Unreal Engine uyumluluğunu kaybetmenin kademeli etkisi, motorun uygulanabilirliğini tehdit edecek ve yüzlerce video oyunu, insan beyni, Baby Yoda ve uzay uçuşu oluşturmak için grafiklerine dayanan bir dizi uygulama ve kullanımın gelişimini bozacaktır.”

Apple, geliştirici programının anlaşmasıyla ilgili olarak bulabildiği her olası ihlâl ile Epic’in karşısına çıkıyor gibi görünüyor. Şirket, tüm bu çatışmayı başlatan “Epic doğrudan ödeme” özelliğinden değil, aynı zamanda Fortnite‘ın uygulama güncelleme notlarında çok fazla “genel ifade” kullandığını söyleyerek açıklama eksikliğinden de bahsediyor. Apple, uyarı mektubunu 14 Ağustos’ta gönderdi ve Epic’in değişiklikleri yapması için 28 Ağustos’a kadar süre verdi.

İLGİLİ HABERLER