Teknoloji

Apple ve Çin iPhone garantileri nedeniyle karşı karşıya

Çin’deki pazar hakimiyetini artırmak için çalışmalarını en üst düzeyde sürdüren Apple’ın bu yöndeki adımları biraz sekteye uğrayabilir. Ülkenin devlet televizyonu CCTV tarafından yayınlanan bir haberde Apple’ın Çin’deki iPhone sahiplerine yeterli garanti ve servis desteği verilmediği yönündeki haberi Apple ve Çin’i karşı karşıya getirdi. Haberde Apple’ın ABD’de bozulan iPhone’ların yerine yenisini verdiği, ancak Çin’de iPhone’ların tamir edildiği belirtildi. Aynı haberde tamir edilen iPhone’ların garantilerinin uzatılmaması da eleştirildi.

apple-cin-iphone-260313

Apple CCTV’nin haberine Çince web sitesinde yayınladığı bir açıklamayla yanıt verdi. Söz konusu açıklamada garantilerin dünyanın her yerinde hemen hemen aynı olduğu ifade edildi. Açıklamada Çin yasalarına göre tamir sonrası garantinin 30 gün olduğu, Apple’ın ise müşterilerinin karşısına iki farklı seçenekle çıktığı belirtildi. Aynı duyuruda Apple’ın müşterilere tamir sonrası 90 gün ve orijinal garanti süresinin tamamlanması şeklinde iki yaptığı ve müşterilerin bu iki tekliften daha uzun süreyi kapsayanı seçtikleri dile getirildi. iPhone 4 ve 4S’lerin genellikle tamir edilebildiğini belirten Apple, iPhone 5’lerin ise çoğunlukla değiştirileceğini duyurdu.

Apple’ın basın açıklamasına yanıt devlet kontrolündeki The People’s Daily gazetesinden geldi. Gazetede Apple’ın açıklaması ”içi boş ve kendi kendini öven” olarak tanımlandı. Gazetenin Apple’a cevabı kimi çevrelere göre, Çin’de rüzgarın Batılı şirketlerin aleyhine esmeye başladığını gösteriyor. The Wall Street Journal’a konuşan analist Jeremy Goldkom, Çin’in bu konuda takındığı tutumun Apple ve diğer şirketler için ülkede işlerin bozulabileceği yönünde yorumlanabileceğini ifade etti. Teknoloji, özellikle yazılım, konusunda uluslararası şirketlere daha az bağımlı olmak isteyen Çin, Ubuntu temelli ulusal bir işletim sisteminin oluşturulması için Canonical ile anlaşmıştı.

İlgili >> The Wall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER