Teknoloji

Apple ve ABD Adalet Bakanlığı bir kez daha karşı karşıya

apple surucusuz otomobil

Apple ve ABD Adalet Bakanlığı arasındaki ipler yeniden gerilecek gibi görünüyor. ABD Adalet Bakanı William Barr; geçtiğimiz ay Pensacola Donanma Hava Üssü’nde gerçekleşen silahlı saldırıyla bağlantılı iki iPhone’un kilidinin açılması için Apple’dan yardım talep etti. Aynı konuda geçtiğimiz hafta FBI da Apple’dan yardım istemişti. Apple’ın bu talebi geri çevirmesi de fazla zaman almadı.

Barr, konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında FBI’ın iki iPhone için de mahkemeden arama izni aldığını belirtti. Söz konusu iPhone’lardan birinin saldırgan tarafından vurulduğu, diğerinin de olayda zarar gördüğü ifade edildi. FBI’ın iPhone’ları onarmayı başardığını dile getiren ABD Adalet Bakanı, telefonların kilidinin şifresiz açılmasının neredeyse imkansız olduğunun altını çizdi. Bu da, FBI’ın telefonların kilidini açmak için Apple’ın yardımına ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor.

Barr, Apple’a ve diğer teknoloji şirketlerine “Bize Amerikan halkının hayatını daha iyi korumamız ve gelecek saldırıları engellememiz için bir çözüm bulmamızda yardımcı olun” sözleriyle seslendi.

ABD Adalet Bakanı, konuşmasında “Apple’ı yasal mercilere yeterince yardımcı olmamak” ile suçlamıştı. Cupertino merkezli şirket ise bu suçlamayı reddetti. Şirket, FBI’dan gelen talepleri nasıl karşıladığına dair bazı örnekler de paylaştı. Apple, bu taleplere uygun şekilde yanıt verildiğinin de altını çizdi.

Apple FBI ve Adalet Bakanlığı ile daha önce de karşı karşıya gelmişti

Cupertino merkezli şirket, ihtiyaç duyulması durumunda sunucularında sakladığı iCloud verilerini yasal mercilerle paylaşıldığını ve bu olayda da söz konusu paylaşımın yapıldığını ifade etti. Ancak giriş kodu olmadan bir kişinin iPhone’unun kilidinin açılması mümkün değil. FBI da Apple’ın bu konuda kendisine yardım etmesini istiyor. Şirket bir “arka kapı” açmadan bu konuda yardım sağlayamayacağını ve bunun da tüm iPhone sahiplerinin güvenliğini riske atacağını savunuyor.

Apple’ın ABD Adalet Bakanlığı ve FBI ile karşı karşıya geldiği olaylar daha önce de yaşanmıştı. FBI, 2016’da ABD’nin San Bernardino şehrinde yaşanan bir silahlı saldırının ardından da saldırgana ait iPhone’un kilidinin açılması için Apple’ın kapısını çalmıştı. Apple bu talebi geri çevirse de, FBI üçüncü taraf bir güvenlik şirketini kullanarak aradığı bilgilere ulaşabilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER